U trendu

Crna Gora: Djukanović, civilni sektor i ministarstva osudili pretnje novinaru Bursaću

Crnogorski predsednik Milo Djukanović najoštrije je danas osudio pretnje bosansko-hercegovačkom novinaru Draganu Bursaću i novinarima podgoričkog radija Antena M čiji je Bursać kolumnista.

„Očekujem od nadležnih organa da se hitno otkrije i kazni akter ovih monstruoznih pretnji, nezabeleženih u gradjanskoj Crnoj Gori. U demokratskom društvu koje gradimo podrazumevaju se novinarske slobode i pravo na drugačije mišljenje i stav“, ukazao je Djukanović.

Upozorio je da u poslednje vreme slobodu mišljenja ugrožavaju i oni koji sebe nazivaju demokratama, i to „zadirući u privatnost poslenika javne reči na nezakonit i najprizemniji način“.

Antena M je danas objavila da je novinaru i kolumnisti iz Banjaluke Draganu Bursaću eksplicitne pretnje smrću putem društvenih mreža uputila osoba koja se predstavlja kao „Marko Aprcović“.

Bursać je izjavio da veruje da će vlasti uraditi svoj posao, a rekao je i da je i ranije dobijao pretnje, ali da je najnovije zastrašujuća.

Pretnje Bursaću su osudile nevladine organizacije i medijska udrženja.

Mihailo Jovović, predsednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva pretnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, rekao je da pretnje i zastrašivanje novinara ne smeju ostati nekažnjeni. Najavio je da će Komisiji predložiti da slučaj Bursaća uvrsti u rad, zatraži od tužilaštva i policije dokumentaciju i prati istragu.

Pretnje Bursaću, Anteni M i njenom glavnom i odgovornom uredniku Darku Šukoviću je osudila i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić: „Zabrinjavaju sve učestaliji napadi na novinare i medije u Crnoj Gori i iziskuju snažniji institucionalni odgovor“, saopštila je ona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je danas saopštio da je policiji podneta prijava zbog pretnji i biće preduzete mere.

„Rad nijednog medija, niti novinara ne sme biti razlog pretnji ili bilo koje vrste napada“, saopštilo je Ministarstvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.