U trendu

Crna Gora: Uskoro temeljni ugovor države i Srpske pravoslavne crkve

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić izjavio je da je Srpska pravoslavne crkva (SPC) jedina tradicionalna crkva, odnosno verska zajednica, sa kojom država nije prethodno sklopila temeljni ugovor o saradnji, ali da će se „uskoro otkloniti i ta diskriminacija“.

„Ministarsto pravde, ljudskih i manjinskih prava, zajedno s pravnim ekspertima i predstavnicima Crkve, uspešno je obavilo dijalog i usaglasilo tekst budućeg sporazuma, pa su sada stvoreni svi uslovi da se ovaj sporazum potpiše“, rekao je Leposavić za današnju Politiku.

Kako je naveo, imao je čast i posebno zadovoljstvo da učestvuje u tom dijalogu „jer su legitimna prava Crkve bila polazna osnova“.

„Predstavnici ministarstva i Vlade Crne Gore prekinuli su praksu ucenjivanja Crkve, brinući prevashodno o tome da temeljni ugovor bude u skladu s Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore. To je ujedno i najbolji primer sekularnosti i načela odvojenosti crkve i države, koje se zasnivana razumevanju i saradnji“, rekao je Leposavić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.