U trendu

Crnadak: Carinska unija za BiH prihvatljiva ako joj pomaže na putu prema EU, a ne kao zamena

Stvaranje carinske unije i jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu prihvatljivo je za Bosnu i Hercegovinu ako joj to pomaže na putu ka EU, ali ne kao zamena za članstvo, izjavio je danas u Evropskom parlamentu ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

„O tome još nismo razgovarali na Savetu ministara, ali znajući kako ljudi razmišljaju, mislim da mogu reći da bismo to podržali jer to doživljavamo kao nešto što nam može pomoći na putu ka EU, a ne kao zamena za članstvo, što bi bilo neprihvatljivo. Takodje, znamo da oko toga postoje neke dileme kod drugih zemalja zapadnog Balkana“, rekao je Crnadak u raspravi s članovima Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta, prenosi Hina.

Ideja o supostavljanju carinske unije pripisuje se premijeru i izabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a ima podršku i komesara EU za proširenje Johanesa Hana.

Tu ideju oštro je odbacila hrvatska zastupnica Dubravka Šuica.

„Protivim se carinskoj uniji, uniji unutar unije. Prioritet svih prioriteta u Bosni i Hercegovini jest promena izbornog zakona kako bi tamošnji Hrvati mogli da biraju svoje predstavnike“, rekla je Šuica.

Spoljnopolitički odbor je danas izglasao preporuku nacrta odluke Saveta o protokolu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) izmedju EU i BiH, kojim se u obzir uzima pristupanje Hrvatske EU, navela je Hina.

Nakon toga usledila je rasprava najpre s ministrom spoljnih poslova BiH, a zatim i s visokim predstavnikom medjunarodne zajednice u BiH Valentinom Inckom.

Crnadak je rekao da BiH ima dobre odnose s Rusijom i da nema negativnog uticaja te zemlje.

Govoreći o stranim borcima, Crnadak je rekao da je BiH prva zemlja koja je donela zakon o kažnjavanju onih koji odlaze da se bore na stranim ratištima.

Dodao je da se humanitarne organizacije iz zalivskih zemalja pomno prate, a govoreći o islamu u BiH, rekao je da je u pitanju „blagi islam“, koji nikad nije bio „žestoke naravi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.