Crnadak: Zna li EU da je kompletna tek nakon integracije ZB

BLED – Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da je najvažnije da zemlje Zapadnog Balkana dobiju odgovor na pitanje da li Evropska unija razume da evropska ideja može da bude kompletna tek kada ceo Zapadni Balkan uđe u EU.

Možemo, kaže, da se zapitamo – ako svi mi na Zapadnom Balkanu ispunimo sve uslove, da li ćemo biti članica za nekoliko godina.

„Ja nisam siguran“, rekao je Crnadak na ministarskom panelu o Zapadnom Balkanu na Bledskom strateškom forumu.

On je istakao da je sada pravo vreme da se razume da smo na raskrsnici i EU mora da insistira na bržem napretku ka samoj Uniji.

Kao jedan od negativnih primera iz BiH, naveo je da ta zemlja nema tužioca za korupciju, što, između ostalog, dovodi do toga da građani gube povrenje u insitucije, u pravdu.

„Hajde vise da insistiramo na vrednostima, standardima koje nosi EU. Istovremeno, moramo da vidimo spremnost EU da nas primi brže. Ne znam da li je to moguće, ali mislim da je pravi trenutak da dobijemo odgovor na to pitanje“, rekao je Crnadak.

Kazao je da ne vidi zašto bismo čcekali još mnogo godina da zemlje regiona postanu članice EU.

„Evropska ideja je veoma živa, ljudi veruju da će im ona doneti nešto dobro, u oblasti ekonomije, vladavine prava…“, rekao je Crnadak, te naveo da se pravac BiH ka Evropskoj uniji neće promeniti kakav god bio sastav Saveta ministara BiH.

Govoreći o BiH on je podsetio da su tri vladajuće stranke, SNSD-a, SDA i HDZ, posle 10 meseci od izbora, postigle sporazum, koji je podržala i EU, a koji je „oročen“ do 5. septembra, što je – prekosutra, ali je dodao da nije siguran da će taj sporazum biti sproveden.

„U ovom trenutku, BiH je pođednako daleko od formiranja vlasti koliko je i bila pre potpisivanja sporazuma“, primetio je.

Crnadak je čestitao specijalnom izaslaniku SAD za Balkan Metjuu Palmeru na imenovanju i dodao da je siguran da će uraditi dobar posao.

„On zna i za jednu rečnicu Ive Andrića da gde Bosna počinje, logika prestaje“, naveo je Crnadak, uz opasku da Palmer dobro poznaje ovaj region.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.