U trendu

Cvijanović: U BiH mnogo bezbednosnih izazova

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Brodu da u okviru BiH, ali i celog regiona postoji mnogo bezbednosnih izazova, ali se, nažalost, o njima ne priča i ne dobijaju ime i prezime.

Komentarišući puštanje na slobodu vehabijskog vođe Bilala Bosnića, Cvijanović je istakla da su ti izazovi počeli još od vremena kada je u BiH omogućeno prisustvo mudžahedina koji su ratovali i odsecali glave.

„Isti ti ratnici zasnivali su porodice na teritoriji BiH, ženili ovdašnje žene, ostajali ovde, dobili pasoše i sva moguća dokumenta. Zbog toga, mnogi nemili događaji, teroristički akti u svetu su imali vezu sa BiH“, rekla je Cvijanović novinarima, prenela je Srna.

Podsetila je na napade u Njujorku, municiju u Parizu koja je poticala iz BiH, pasoše BiH koje su imali teroristi i slično.

„To nas upućuje na oprez. Institucije treba da razvijaju svoje bezbednosne kapacitete. Srećna sam što Republika Srpska zaista posvećuje veliku pažnju ovom pitanju, pri čemu se oslanjamo na Ministarstvo unutrašnjih poslova“, navela je ona.

Prema njenim rečima, da bi se oduprli svim tim izazovima, trebalo bi da postoji velika sinergija u okviru cele BiH i posvećenost svih institucija.

„Nažalost, to često nisam videla u Federaciji BiH i žalim zbog toga. Žalim što svaki bezbednosni rizik koji smo imali ovde nije dobio ime i prezime“, rekla je Cvijanović.

Nekadašnji vođa vehabija iz Bužima Husein Bilal Bosnić jutros je izašao iz zatvora u Vojkovićima gde je služio kaznu od sedam godina na koju ga je osudio Sud BiH zbog podsticanja na terorizam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.