U trendu

Da se utvrdi ko stoji iza dokumenta o finansiranju protesta

Lideri opozicionog Saveza za promene iz Republike Srpske pokrenuće proces pred pravosudjem u Srbiji kako bi se utvrdilo ko stoji iza objavljivanja, kako tvrde, neistinitih tvrdnji da je proteste opozicije u Banjaluci 14. maja finansirala Fondacija „Otvoreno društvo“ američkog biznismena Džordža Soroša.

Lideri opozicionih stranaka iz RS izjavili su danas na konferenciji za novinare u Beogradu da je dokument u kojem se navodi da su dobili gotovo pola miliona dolara da bi organizovali proteste falsifikat i da će od srpskih medija tražiti da objave demanti, a da će u RS podneti tužbe za klevetu.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da ne zna ko stoji iza „kampanje blaćenja i dizanja tenzija“, ali da veruje da bi „organi Srbije mogli imati neke informacije“.

Zbog toga su odlučili, dodao je, da pokrenu proces pred srpskim pravosudjem koji će pokazati „ko stoji iza takvih montaža, laži i ko želi destabilizaciju u RS“.

„Mi ćemo pre svega svoje aktivnosti usmeriti na to da dobijemo autentične dokaze da bi od tih medija, koji su na osnovu dezinformisanosti objavili lažnu informaciju koja nas kompromituje, tražiti da na istom mestu, u istom terminu, u istom formatu demantuju ono što im je podmetnuto“, rekao je Bosić.

Predsednik SDS-a jer rekao da je povodom protesta vlasti i opozicije u Banjaluci objavljena „neverovatna količina laži, poluinformacija i dezinformacija, koja je velikim delom plasirana iz Beograda i preko beogradskih medija“, dodajući da je objavljeni dokument „čista neistina“, „klasičan udbaški metod diskvalifikacije ljudi“ i nastavak strategije predsedika RS Milorada Dodika da svoje političke protivnike predstavi kao nekoga ko radi proitriv RS.

„Nisam očekivao takvu reakciju u Srbiji i to od restpektabilnih medija“, rekao je Bosić.

Dodao je da cilj protesta opozicije nije bilo stvaranje haosa, ali je „tim spinom situacija dovedena do usijanja“. „Možda je nekima bio cilj da dodje do krvoprolića i sukoba“, kazao je Bosić.

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je da veruje da je falsifikovani dokument poturen medijima u Srbiji i da je Fond „Otvoreno društvo“ objavio da se radi o falsifikatu, a da su Press RS, agencija Srna i još neki mediji objavili dokument koji demantuje validnost tog falsifikata.

Čavić je rekao da u javnosti u Srbiji postoji pogrešan stereotip da RS nema bez Dodika.

„Odredjen broj ljudi koji su na platnom spisku Dodika stvaraju sliku da svi koji ruše Dodika ruše i RS. To je nakaradno. Javnost u Srbiji je zatrpana raznim neistinama, falsifikatima i dezinformacijma“, kazao je Čavić.

Prema njegovim rečima, RS je danas ugrožena političkim i ekonomskim delovanjem Dodika, koji „neprijateljem proglašava svakog ko ne podržava njegovu politiku, bilu u RS ili izvan nje“.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da iz RS niz godina dolazi jednostrana slika koja služi kao servis jedne političke opcije i ocenio da RS nije u političkoj, nego u ekonomskoj opasnosti.

Borenović je objasnio da zvanični podaci ukazuju da je dug RS skoro tri milijarde evra, a da je 2007. bio duplo manji, kao i da je broj zaposlenih u tom periodu smanjen sa 301.000 na 245.000.

Dodao je da je posle donošenja seta zakona iz 2011. kojim je uvedeno dvostruko oporezivanje privrednika, 19 najjačih kompanija iz Srbije premestilo sedište iz Banjaluke u Federaciju BiH.

Internet izdanje „Press Republike Srpske“ je 13. maja objavio da je Fondacija „Otvoreno društvo“ izdvojila skoro pola miliona dolara za proteste opozicije u RS. Tu vest su preneli Srpska novinska agencija RS (Srna) i javni RTV servis RS – Radio-televizija RS, kao i neki mediji u Srbiji, poput „Informera“ i Televizije Pink.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.