U trendu

Dan Preda: Osam meseci od izbora, ovako više ne može

SARAJEVO – Osam meseci od Opštih izbora u BiH vlast nije formirana na svim nivoima, a izvestilac Evropskog parlamenta za BiH, Kristijan Dan Preda upozorava da ovako dalje više ne može jer, kako kaže, to ne samo da otežava dobijanje kandidatskog statusa, već i značajno usporava napredak na evropskom putu.

U intervjuu za banjalučke Nezavisne novine, Dan Preda smatra da političrima u BiH dobro ide u konfliktnim situacijama, jer umesto da konstruktivno rade, oni koriste podele kao politički alat da mobilizuju podršku i održe se na vlasti.

„Navikli smo da zbog složenosti političkog i institucionalnog sistema formiranje vlasti u ovoj zemlji traje dugo. Ali već je prošlo osam meseci nakon izbora, a vlasti na svim nivoima još nisu formirane. Ovako se ne može nastaviti. Ne samo da to otežava dobijanje kandidatskog statusa, nego i značajno usporava napredak na evropskom putu“, rekao je Dan Preda.

Komisija je, dodao je, Evropskom savetu i preporučila da analizira mišljenje i ispunjavanje kriterijuma tek nakon formiranja vlasti u BiH.

„Na kraju, ali ne manje važno, neformiranje vlasti ignoriše interese građana ove zemlje. Reforme su ionako već stagnirale pre izbora, a sad su potpuno zaustavljene. Mnogo vremena izgubljeno je u besciljnim razgovorima između stranaka. Moglo se to vreme bolje iskoristiti za popravku životnog standarda građana“, rekao je.

Upitan da li je njemu rečeno šta je toliki problem da se vlast ne može formirati, Dan Preda kaže da mmisli da tu nema ničeg fundamentalno novog.

„Kao što smo videli mnogo puta ranije, uskostranački i lični interesi su ispred interesa zemlje i njenih građana. Jasno su vidljivi i nedostatak kulture postizanja kompromisa i odsustvo zajedničke vizije. A čini mi se da političarima u vašoj zemlji dobro ide u konfliktnim situacijama. Umesto da konstruktivno rade sa drugima kako bi ostvarili rezultat, oni koriste podele kao politički alat da mobilizuju podršku i održe se na vlasti.

A na pitanje da li Akcioni plan za članstvo u NATO treba usvojiti pre formiranja vlasti, Dan Preda kaže da nije na njemu da odlučuej o tome.

„Loptica je sad u dvorištu vlasti u vašoj zemlji. Što pre budu formirane vlasti i što pre počnu da rade na ključnim prioritetima, brže će zemlja doći do kandidatskog statusa i otvoriti pregovarački proces“, rekao je Dan Preda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.