U trendu

Danas glasanje u EP za amandmane na izveštaj o CG

PODGORICA – Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) danas će glasati o amandmanima i Nacrtu izveštaja o Crnoj Gori, u kome je, između ostalog, izražena ozbiljna zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i u pravosuđu, a što je nužno za ispunjavanje merila za poglavlja 23 i 24 na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Poslanici Evropskog parlamenta su podneli preko 200 amandmana na nacrt izveštaja.

Poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović kaže da je jasno da su poglavlja 23 i 24, nažalost, daleko od završne faze i da su u tom pravcu amandmani u potpunosti opravdani.

On ističe da je to posledica načina rada prethodnog režima i njegove nesposobnosti, ali i nedostatka političke volje, da krene u odlučan obračun sa korupcijom i kriminalom u Crnoj Gori.

„Naravno, tako nešto nije iznenađenje ako znamo da su kriminal i korupcija uživali zaštitu, ali i podršku na najvišim državnim adresama. Upravo je nivo kriminala i korupcije i izostanak borbe protiv ovog problema jedan od ključnih razloga zbog kojih je Crna Gora izgubila status poslednje zemlje u Evropi koja nikada nije promenila vlast na izborima“, kaže Šaranović, preneo je portal RTCG.

Evropa se, ukazuje, zasniva na vladavini prava, a da bi u Crnoj Gori, umesto kriminala i korupcije, zavladali pravo i pravda, neophodne su korenite reforme u legislativnom i kadrovskom smislu.

„Tako nešto se sa sigurnošću može očekivati u periodu pred nama“, rekao je Šaranović.

Poslanik Pokreta za promene Branka Bošnjak smatra da sve dok se se ne smeni glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić neće biti napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a samim tim ni u ispunjavanju merila za poglavlja 23 i 24 na putu ka EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.