U trendu

Dendias: Grčka ima strateški interes na Z. Balkanu

ATINA – Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas izjavio je danas da Grčka ima apsolutni strateški interes na Zapadnom Balkanu, tako da neće ostati po strani nakon poslednjih odluka evropskih lidera o odlaganju početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, prenosi MIA.

„Naša zemlja nakon odluke EU neće ostati niti slaba, niti će da ćuti, niti će biti ravnodušna“, rekao je Dendijas u intervjuu za grčki radio „Parapolitika“.

On je rekao da Grčka razgovara sa svima, da je odmah nakon odluke evropskih lidera razgovarao sa svojim makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovom, i istakao da će Grčka nastaviti sa kontaktima.

„Pričali smo s našim evropskim partnerima, razgovarali smo s Nemcima, potrudićemo se da sve ovo stavimo u okvir jedne evropske perspektive u našem zajedničkom interesu, štiteći legitimne interese Grčke, bez obzira da li je to naša tradicija ili bilo šta drugo“, rekao je Dendijas.

Komentarišući Prespanski sporazum između Grčke i Severne M;akedoinije, on je rekao je da „Nova demokratija (sada vladajuća stranka a u vreme postizanja sporazuma opoziciona) nije bila protiv sporazuma, već protiv određenih odredaba tog sporazuma“.

„Mi ne kažemo da nije trebalo da se postigne sporazum, ne kažemo da nismo zadovoljni s promenom imena (Makedonije) u Severna Makedonija, svakako da bismo voleli da se ne naziva uopšte Makedonija, ali u svakom slučaju ovo je nešto što je učinjeno. Ali kažemo da je mogao da se postigne bolji sporazum“, istakao je Dendijas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.