U trendu

Deo HR opozicije šokiran optužbama Zdravka Mamića

ZAGREB – Deo opozicionih poslanika u hrvatskom parlamentu šokiran je navodima bivšeg prvog čoveka FK Dinama Zdravka Mamića da je lično davao mito predsedniku Vhovnog suda Hrvatske, koji ga je pravosnažno osudio na 6,5 godina zatvora kao i sudije Županijskog suda u Osijeku, koji je doneo prvostepenu presudu.

„Ako je Mamićev iskaz istinit, on je na sebe navalio, možda, i teža krivična dela od onih za koje je osuđen“, rekao je.

Ako bi se, kako je kazao, njegove tvrdnje pokazale istinite to bi bio jedan od najsnažnijih udara u same temelje ove države, u hrvatsko pravosuđe.

„One ne bi Mamića učinile žrtvom ili nevinim čovekom, nego još većim kriminalcem koji je, ne samo izvlačio novac iz Dinama, nego i novcem potkupljivao sudije i pokušavao da kadruje u pravosuđu“, rekao je poslanik opozicionog Mosta Nikola Grmoja.

Naveo je i da je Hrvatska „viceprvak Evrope“ po percepciji korupcije, gora od nje je samo Slovačka.

„Ne znam kako kolega Branko Bačić i premijer Plenković mogu da spavaju sa tim saznanjem“, rekao je Grmoja.

Grmoja je pozvao Zdraka Mamića da stik koji je poslao Državnom tužilaštvu pošalje i Antikorupcijskom veću čiji je Grmoja predsednik.

Mostov zastupnik zagovara snažan obračun s korupcijom i konstatira kako je, možda najjednostavnije, da se za sve koji rade u državnom tužilaštvu i sudstvu odredi da sa 45 godina idu u penziju.

Poslanik HS Željko Sačić je najavio da će kao član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost hitno zatražiti sednicu u vezi sa stanjem u pravosuđu i funkcioniranjem pravne države.

On se založio za formiranje parlamentarne komisije oko ovog, kako je naveo, „celog skandala“, preneo je zagrebački Jutarnji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.