U trendu

Deo osoblja srpske Ambasade danas se vraća u Skoplje

Deo zaposlenih u Ambasadi Srbije u Makedoniji, koji su u nedelju povučeni na hitne konsultacije u Beograd, danas se vraća u Skoplje, izvestili su makedonski mediji.

Razlog njihovog povlačenja na hitne konsultacije biće, kako se navodi, tema sutrašnjeg susreta prvog potpredsednika Vlade Srbije i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim u Nišu.

Nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora Dačića i Dimitrova saopšteno je da će se ambasador Srbije u Skoplje vratiti 31. avgusta, te da je već za sutradan dogovoren prijem kod makedonskog premijera Zorana Zaeva.

Do susreta Dačića i Dimitrova dolazi nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Makedonije Zorana Zaeva, koji su u pet tačaka dogovorili principe na kojima će se temeljiti budući odnosi dve zemlje, a pre svega da će sve eventualne nesuglasice rešavati – dijalogom.

Vučić i Dačić su posebno istakli da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom.

U zajedničkom saopštenju navedeno je da su Vučić i Zaev u dugom i otvorenom razgovoru razmotrili sve novonastale okolnosti u odnosima dveju država.

Dan nakon povlačenja svih zaposlenh iz Ambasade Srbije u Skoplju, predsednik Vučić i mnistar Dačić su u odvijenim izjavama poručili da je Beograd takvu odluku doneo nakon što su nadležni državni organi ustanovili i dokazali da je protiv Srbije izvršeno obaveštajno delovanje.

Inače, predsednik Vučić je razgovarao ranije danas sa ambasadorkom Makedonije u Beogradu Verom Jovanovski Tipko i tom prilikom je obavestio da će premijerka Ana Brnabić uputiti poziv Zaevu za održavanje zajedničke sednice vlada dveju zemalja do kraja godine u Beogradu.

U tom cilju predsednik Vučić i ambasadorka su razgovarali i o skorijem održavanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju.

Predsednik je, kako je saopštila Pres služba, sa ambasadorkom Makedonije razgovarao i o kontinuiranom unapređenju dobrosusedskih odnosa i negovanju tradicionalnih prijateljskih veza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.