U trendu

Devet evroposlanika: Privremeno isključiti Srbiju iz procesa pridruživanja zbog Rusije

Devet evropskih poslanika iz političke grupe „Obnovimo Evropu“ (Renew) zatražilo je od EK da pozove Srbiju da se pridruži stavu EU o Rusiji u svetlu agresije na Ukrajinu i da privremeno zamrzne pristupne pregovore Srbije sa EU i prekine finansijsku podršku ako ignoriše poziv.

„S obzirom na nedavne događaje u vezi agresije Rusije na Ukrajinu, duboko smo zabrinuti zbog situacije na Zapadnom Balkanu, a posebno zbog očiglednog nepoštovanja obaveza Srbije kao zemlje kandidata za članstvo u EU“, naveli su poslanici Evropskog parlamenta u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen i potpredsedniku Žozepu Borelu, prenela je Hina.

U pismu sa prvopotpisanim poslanikom Evropskog parlamenta iz Slovenije Klemenom Grošeljem navodi se da Srbija u ovom trenutku treba jasno da se opredeli prema ratu u Ukrajini. Poslanici Evropskog parlamenta u svom pozivu ističu da je Srbija, kao kandidat za članstvo, odbila da uvede sankcije Rusiji kao odgovor na agresiju, što je u suprotnosti sa odlukama članica, ali i kandidata u procesu pridruživanja, preneli su danas slovenački mediji.

Prema njihovim rečima, Srbija godinama zadržava „dvosmislen“ stav o svojim stvarnim namerama u pogledu poštovanja obaveza preuzetih u procesu pristupanja EU, a poslednjih godina jača saradnju sa Putinovim režimom, posebno u oblasti energetike i vojne, tehničke saradnje a slično je i sa odnosima Srbije sa Lukašenkovim režimom u Belorusiji, od koje je Beograd takođe dobijao „velikodušne donacije ubojitog oružja“.

Srbija je slobodna da odluči u kom pravcu želi da ide, ali ne može i dalje da se smatra sagovornikom od poverenja i ne može da nastavi da dobija pretpristupnu finansijsku pomoć dok ne odluči, navodi se u pismu upućenom Fon der Lajen i Borelu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.