U trendu

Djukanović apelovao da se ne insistira na ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović apelovao je danas da se ne insistira na ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, već da se to obavi u nekom drugom hramu.

Djukanović je ocenio da je ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju dat neprimereno veliki značaj u državi koja je multiverska, sekularna i evropska i izrazio nadu da će njegov apel da se ustoličenje Joanikija održi van Cetinja „čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže“.

„I danas sam na Cetinju da doprinesem onome što nam je medjunarodni zadatak. Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju“, rekao je Djukanović na konferenciji za novinare tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Podgorici.

Kako prenose podgoričke Vijesti, on je dodao da se „u dužem vremenskom periodu iz Srbije, beogradske Patrijaršije, moglo čuti mnogo neprimerenih reči na račun Crne Gore i Crnogoraca“, koje „nisu mogle biti doživljene drugačije do kao vredjanje“.

Te okolnosti, po rečima Djukanovića, doprinele su da ustoličenje dobije mnogo više politički karakter nego što mu pripada i postane bezbednosno osetljivo, a sve to, kako je dodao, dogadjalo se uz neskriveno falsifikovanje činjenica i istorijskih fakata.

„Takva politika je dovela do toga da se to u cetinjskoj javnosti tumači kao pokušaj sramoćenja“, rekao je Djukanović.

Naveo je da u značajnom delu javnosti vlada nerazumevanje za ustoličnje u Cetinjskom manastiru i da se takve stvari ne mogu obavljati na silu što, kako je naglasio, „moraju da razumeju svi – novi mitropolit, beogradska Patrijaršija i državni autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori“.

„Zbog svega što sam kazao, čini mi se jedino realnim da uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita u Cetinju i Cetinjskom manastiru. Pametno je izmestiti dogadjaj iz Prestonice i obaviti ga u nekom od drugih hramova. Jedino takav pristup bi bio dobar zalog za budućnost“, rekao je Djukanović.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija planirano je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.