Đukanović: Mekejn neodvojivi deo crnogorske istorije

BEOGRAD – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas porodici preminulog senatora Džona Mekejna telegram saučešća, ocenivši da je Mekejn neodvojivi deo novije crnogorske istorije.

Kako je naveo u telegramu, Mekejn je bio jedan od najmarkantnijih američkih političara novijeg doba, i najagilnijih aktera svetske politike, kojeg su izuzetno postovali i njegovi politički neistomišljenici.

On je naveo da Džona Mekejna u Crnoj Gori žale kao čoveka koji je neodvojivi deo savremene crnogorske istorije.

“On će ostati u trajnom sećanju našeg naroda kao istinski prijatelj koji je sa žarom pravog pobornika univerzalnih američkih vrednosti u dužem periodu snažno podržavao demokratski napredak i reformski put nezavisne Crne Gore, doprinoseći bezrezervno njenoj međunarodnoj afirmaciji i punopravnom članstvu u NATO. Klanjamo se njegovim senima”, zaključio je Đukanović.

Za kosovskog predsednika Hašima Tačija Mekejn je „jedan od poslednjih istinskih heroja našeg vremena“.

„Narod Kosova i ja lično pridružujemo se porodici, prijateljima senatora Džona Mekejna, kao i celokupnoj američkoj naciji, u oplakivanju njegovog odlaska. Jedno od poslednjih njegovih putovanja bilo je 2017. na Kosovo, kada sam mu dodelio naš najviši orden zasluga“, naveo je Tači na Tviteru.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg takođe se oglasio na ovoj društvenoj mreži povodom smrti Mekejna.

„Džon Mekejn – vojnik i senator, Amerikanac i pristalica atlantskih integracija. Biće upamćen i u Evropi i u Severnoj Americi po hrabrosti i karakteru, kao i po tome što je snažno podržavao NATO“, tvitovao je Stoltenberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.