U trendu

Đuričković: Kina podržava članstvo Crne Gore u EU

Bivši crnogorski diplomata u Pekingu, sada predsednik Odbora za međunarodne odnose i funkcioner Socijaldemokrata (SD) Miloš Đuričković izjavio je da Kina podržava Crnu Goru u strateškom opredeljenju da postane članica Evrospke unije (EU).

„Strateško opredeljenje Crne Gore je članstvo u EU, tj. da ona postane prva naredna članica i Kina je ta koju tu nameru podržava u kontinuitetu. Verujem da će članstvo Crne Gore u EU postati realnost i da će saradnja Crne Gore i Kine biti intenzivirana kroz druge mehanizme koji postoje između EU i Kine“, rekao je Đuričković, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Komentarišući 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine (KPK), održan 16. oktobra, Đuričković je rekao da se pomenuti događaj, za razliku od ostalih kongresa vodećih partija u svetu, ističe po većoj pozornosti i porukama koje šalje.

„Istakao bih jedno zapažanje, a to je da je Kongres KPK ove godine označen kao nešto značajniji u odnosu na one iz prethodnih godina. Verujem da je razlog tome bitno izmenjena slika u svetu i da se stvara potreba za definisanjem novih strategija razvoja kako bi se odgovorilo tim izazovima“, naveo je.

Đuričković je dodao da u tom kontekstu posmatra kineski put ka modernizaciji.

„Za razliku od prethodnih decenija, danas je definicija strateških resursa bitno izmenjena i fokusirana je na razvoju tehnologija, veštačke inteligencije. Jako je bitna poruka koja je poslata sa Kongresa, a to je neophodnost modernizacije društva. Upravo će ona obezbediti produktivnost i inovativnost, kako bi se na najbolji način izašlo u susret izazovima. To će svakako doprineti, kako Kini, tako i svetu“, izjavio je Đuričković.

Odnose Kine i Crne Gore Đuričković je definisao kao relativno novu pojavu, budući da je Crna Gora svoju nezavisnost obnovila 2006. godine, a da su se do tada ti odnosi odigravali u formatu državnih zajednica kojima je Crna Gora pripadala.

„Izgradnja auto-puta Bar-Boljare predstavlja dobar temelj za dalju budućnost razvoja tih odnosa. Auto-put je završen, tako da treba tražiti nove segmente u kojem dve države mogu sarađivati. Po okončanju padnemije korona virusa, očekujem da se još intenzivnije nastavi saradnja Crne Gore i Kine. Tu prevashodno mislim na saradnju u oblasti turizma, budući da smo do 2020. godine imali dupliran broj turista iz Kine“, rekao je.

Đuričković je izrazio uverenje da će privrednici dvije zemlje, kada se normalizuje međunarodni saobraćaj, obnoviti uspostavljene kontakte i da ćemo tu biti zabeležen značajan rast u predstojećem periodu.

„Tokom mog boravka u Kini, posebno sam stavio naglasak na promociju crnogorskih prehrambenih proizvoda u toj zemlji. Verujem da će se u periodu pred nama zaokružiti administrativne procedure koje će omogućiti plasman domaćih proizoda na kinesko tržište. To bi predstavljao jak i značajan vetar u leđa za sve crnogorske kompanije, obzirom da su njihovi proizvodi preopoznati po kvalitetu i konkurentnosti“, istakao je funkcioner SD.

On je konstatovao da su događaji poput globalne finansijske krize i pandemija korona virusa pokazali koliko su sistemi međusobno povezani i koliko je saradnja od ključnog značaja u prevazilaženju svetskih kriza.

„Verujem da će budućnost međunarodne zajednice uveliko zavisiti od stepena kvaliteta i intenziteta saradnje između Kine, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Mišljenja sam da je preko potreban usaglašen stav ova tri subjekta po pitanju ključnih globalnih izazova i uspostavljanje mehanizma koji bi služio kao platforma za rješavanje izazova o kojma oni imaju različito viđenje. Za to je potrebna vizija, međusobno poštovanje, podržavanje različitosti subjekata i njihovih potreba“, naveo je Đuričković.

On je dodao da je razvoj Kine u protekle dve decenije, tu zemlju stavio u položaj strateškog partnera za mnoge zemlje sveta a saradnju Kine i Crne Gore u međunarodnim okvirima ocenio je kao konstruktivnu, uz uvažavanje pozicija koje dve zemlje imaju, prenosi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.