U trendu

Dnevnik: Milanović pred teškim zadatkom arbitraže sa SLO

LJUBLJANA/ZAGREB – U odnosima Slovenije i Hrvatske, koji su zaleđeni zbog suprotstavljenih pogleda na arbitražu o granici, treba vratiti izgubljeno poverenje i novi hrvatski predsednik Zoran Milanović je u tom pogledu pred teškom zadatkom, piše ljubljanski Dnevnik.

„Milanović se je u kampanji založio za podizanje sada slabih odnosa sa Slovenijom na bitno viši nivo, ali nakon kampanje dolazi trenutak istine. Ako je njegova namera stvarna, čeka ga velik izazov“, navodi se u komentaru povodom Milanovićeve inauguracije.
Milanović nije najavio kako misli da ostvari najavljeni prioritet boljih odnosa sa Slovenijom, gde će ga teško doživeti kao „dobronamernog graditelja mostova“, ocenjuje se u komentaru i kao veliki problem u uspostavljanju boljih odnosa vidi granično pitanje, gde su pozicije suprotstavljene.

„Upravo je MIlanović kao hrvatski premijer bio autor hrvatskog odustajanja od arbitraže, kad je izjavio da je takva odluka vlade njemu bila jedna od najdražih. A to od njega sada zahteva vrlo težak pokušaj vraćanja poverenja“.

Ističe se da je u tom smislu položaj Milanovića teži nego položaj njegove prethodnice Kolinde Grabar KItarović koja je, kako kaže, u situaciji kad je sadržajni dijalog Ljubljane i Zagreba zbog arbitražnog problema izostajao, zajedno sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom delovala kao amortizer napetosti između dveju vlada.

Ali, piše dalje Dnevnik, teže je zamisliti da će Pahor i Milanović, s obzirom na suprotstavljene poglede, javno stvarati takvu hemiju budući da je u političkom smislu „otac“ arbitražnog sporazuma s Hrvatskom na slovenačkoj strani upravo Pahor.

Podseća se da je Pahor 2009. potpisivanje arbitražnog sporazuma ocenjivao najvećim spoljnopolitičkim uspehom svog tadašnjeg premijerskog mandata, te da i danas s funkcije predsednika države insistira na potrebi da se arbitražno rešenje obostrano implementira, što Hrvatska ne želi.

„Ali, odnose dveju država ne treba redukovati samo na arbitražu“, navodi se u komentaru ljubljanskog dnevnika i ističe česte izjave i podatke o odličnoj saradnji na području privrede, turizma, kulture i drugim oblastima, prenela je Hina.

„U pozadini se govori o razmišljanjima o tešnjoj saradnji Ljubljane i Zagreba unutar EU, u regionu, o međusobnom strateškom partnerstvu“, navodi se u komentaru slovenskog lista, ali dodaje da je upitno postoji li na obe strane sposobnost da se prevlada za Sloveniju važno pitanje arbitraže i njene primene.

Zaključujući da će to ići teško mimo pitanja o arbitraži, u komentaru se navodi da je upitno jesu li na to spremni u Ljubljani i Zagrebu.

„Milanović očito poručuje da takva sposobnost postoji, pa mu možemo zaželeti sreću, ali uz nadu da to nije uobičajeno javno iskazivanje dobronamernosti na početku mandata“, navodi se u komentaru.

Ipak, kako se dodaje, treba očekivati da će se problem neimplementirane arbitražne presude na slovenačkoj strani opet pojaviti nakon što sredinom godine završi hrvatsko predsedavanje Savetom EU, „kad će se na dnevnom redu EU opet pojaviti pitanje ulaska Hrvatske u Šengen“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.