U trendu

Dodik: Besmisleno je dalje pozivati opoziciju na dijalog

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je besmisleno dalje pozivati opoziciju na dijalog, ističući da se opozicija odlučila da problem rešave na ulici.

„Besmisleno je dalje pozivati na dijalog, oni su se opredelili za ulicu. Ulica neće legitimisati ili delegitimisati vlast u Republici Srpskoj“, rekao je Dodik posle sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u RS.

Njegovom pozivu na razgovore o tome da se 14. maja otkažu protesti opozicije i kontramiting vlasti nisu se odazvali predstavnici opozicionog Saveza za promene.

Dodik je rekao da iza najavljenih protesta opozicije u RS stoje stranci, navodeći da su dvojica Britanaca nedavno bili na Glavnom odboru SDS-a na Palama, dodavši da ima informacije da je Savez za promene dobio novčanu pomoć iz Turske za organizovanje protesta, kao i da će im u protestima pomoći lider SDA Bakir Izetbegović.

On je rekao da je takve informacije dobio od „veoma ozbiljnih izvora“, ali da sada neće da iznosi detalje o tome ko je iz Turske novčano pomogao opoziciju u RS.

Predsednik RS je dalje kazao da održavanje dva mitinga u Banjaluci, isti dan i u isto vreme, nisu skupovi visokog rizika, ističući da će oba mitinga biti potpuno obezbedjeni.

„Naravno, neće se dozvoliti kršenje javnog reda i mira i bilo kakvo rušenje“, upozorio je Dodik, dodavši da on lično preuzima odgovornost za ponašanje ljudi koji budu došli na miting vladajuće koalicije.

On je ponovo optužio Savez za promene za izdaju, ističući da Republika Srpska nije ugrožena i da je destabilizuje jedino „izdajničko“ delovanje Saveza za promene na nivou BiH.

Dodik je još rekao da je uputio zahtev srpskog člana Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, tražeči od njega da zvanično zatraži od Turske da se ogradi od „neoosmanlijskih izjava“ koje je prilikom otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci izrekao turski premijer u ostavci Ahmet Davutoglu.

„Ne možemo prihvatiti takve stvari“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, u takvoj situaciji stižu informacije o novčanoj pomoći Turske protestima opozicije u RS.

Slične optužbe na račun Saveza za promene izneli su i lideri Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić, predsednik socijalista Petar Djokić, predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Djurdjević i predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

U subotu 14. maja u Banjaluci su najavljena dva protesta, jedan koji pod motom „Oslobodimo Srpsku“ organizuje opozicija i drugi, koji po motom „Srcem za Srpsku. Stop izdaji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.