U trendu

Dodik: RS treba da odbaci članstvo BiH u NATO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju da politika tog entiteta BiH treba da bude odbacivanje učlanjenja Bosne i Hercegovine u NATO.

On je ocenio da sve političke partije u RS treba da imaju takav stav, kao i da je potrebno političko jedinstvo u RS u vezi sa odbijanjem knjiženja vojne imovine, koja se nalazi u ovom bh. entitetu, kao vlasništvo države BiH.

Dodik smatra da se NATO „umešao u priču oko vojne imovine i da direktno utiče na to da Ustavni sud BiH donosi odluke i presude koje su samo na štetu Republike Srpske“.

On smatra da Ustavni sud BiH nije imao ni ustavni ni zakonski osnov da potvrdi raniju odluku Suda BiH da se vojna imovina „Veliki Žep“ kod Han Pijeska uknjiži kao vlasništvo države BiH.

„Mislim da se približavamo trenutku i potrebi da odlučimo da li ćemo se o putu ka NATO-u izjašnjavati sada, na jesen, na proleće ili nekih drugih godina“, rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Prema njegovim rečima, političari iz RS koji budu izbegavali da se izjasne o tome da BiH treba da odbije ulazak u NATO, „samo će pokazati svoje pravo lice i politiku podaništva tom savezu i Zapadu“.

„Imamo situaciju da nas je NATO bombardovao, da je bacao osiromašeni uranijum na nas, te da se ne samo kao vojna, već i kao politička organizacija mešala se u unutrašnje stvari u BiH, a sada veoma vidljiv i aktuelan je primer oko imovine na Han Pijesku i svega što se dešavalo u sudu“, naglasio je predsednik RS.

Navodeći da mu nije poznato da li je do sada zabeleženo da je NATO bilo gde pozdravio neku sudsku odluku, kao što je NATO štab u Sarajevu pozdravio odluku Ustavnog suda BiH, Dodik je najavio da će u narednom period, zajedno sa svojim saradnicima, raditi na tome da objasni ljudima o čemu je ovde reč i šta je na delu.

„Reč je o kontinuitetu devastiranja Republike Srpske, njenog statusa i njenih prava“, naglasio je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, radi se i o „skrivenim, permanentnim i otvorenim napadima na Republiku Srpsku“, od kojih nijedan ne sme biti ignorisan.

„Svi ti napadi, i mali i veliki, jednako su opasni i zato moraju biti odbačeni i zato će naša politika biti politika odbacivanje politike puta ka NATO-u“, naglasio je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.