Dodik: Tražimo ocenu ustavnosti 1. marta, praznika BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopstio je danas u Banjaluci da je uputio zahtev poslaničkoj grupi njegove SNSD da u NSRS pokrene inicijativu za podnošenje zahteva za ocenu ustavnosti 1. marta Dana nezavisnosti BiH.

Dodik je rekao da će obrazloženje tog zahteva biti isto kao što je obrazložena zabrana obeležavanja 9 januara kao Dana RS.

„Mi ćemo tražiti da se 1. mart prilagodi srpskom narodu, jer taj dan se ne obeležava u RS i on u RS nije neradan dan“, rekao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj pitanja nisu bila dozvoljena.

Prema njegovim rečima, 1. mart je dan koji predstavlja smetnju Srbima jer je tada održan referendum na kome Srbi nisu učestvovali, a Bošnjaci su potvrdili secesiju od SFRJ, što je bio povod za rat.

„Želimo da se otkloni diskriminacija po svim osnovama i da u tom pogledu se sud opredeli i verujem da ćemo unarednih dan-dva, najkasnije u četvrtak poslati zahtev za pokretanje tog postupka pred Ustavnim sudom“, rekao je Dodik uz opasku da je to dokaz da zvanična Banjaluka priznaje Ustavni sud BiH.

Takođe, Dodik je saopstio da je prikupljen dovoljan broj potpisa i najavio da će biti pokrenut i postupak za ocenu ustavnosti svih zakona i ostalih opšti i pravnih akata usvojenih u parlamentu Federacije BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.