U trendu

Dojče vele o migrantima u Mađarskoj: Pretučeni, izujedani i vraćeni u Srbiju

Izbeglice se često iz Mađarske vraćaju u Srbiju pretučeni i izujedani, dok Budimpešta negira optužbe izbeglica i boraca za ljudska prava da brutalno zlostavlja migrante, iako državno tužilaštvo dobija odgovarajuće prijave, objavio je danas „Dojče vele“.

Izbeglice koje bivaju vraćene u Srbiju često imaju povrede od udaraca, teške iritacije očiju od biber-spreja i rane od ujeda pasa, dok neka zlostavljanja ne ostavljaju tragove, a tokom zime su mnoge izbeglice rekle da su ih mađarski policajci terali da satima stoje u ledenoj vodi, navodi nemačka medijska kuća.

Organizacije za ljudska prava su sakupile i objavile brojne izjave žrtava nasilja, a aktivisti smatraju da fizičko nasilje ima za cilj da odvrati izbeglice od pokušaja da se provuku kroz ogradu.

Međutim, mnogi tražioci azila dolaze sa ratnih područja i iz društava u kojima je brutalnost deo svakodnevice pa trpe zlostavljanja u Mađarskoj i bez obzira na njih stalno iznova pokušavaju da pređu granicu – neki i po 10 ili 20 puta.

Za to vreme, mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova kategorički odbacuje optužbe za zlostavljanja, tvrdeći da je „krug pomagača Lekara bez granica povezan sa Džordžom Sorošem“, navodi DW uz napomenu da je američki milijarder za mađarskog premijera Viktora Orbana neka vrsta državnog neprijatelja jer se zalaže za demokratiju i ljudska prava.

I pored toga, neki slučajevi zlostavljanja su postali poznati i u Mađarskoj, kako je od Državnog tužilaštva saznao internet-portal „24.hu“.

Tako su istražitelji u Segedinu 2015. prijavili 44 slučaja zlostavljanja izbeglica u kojima su osumnjičeni policajci, a istrage su obustavljene zbog nedostatka dokaza u čak 31 slučaju, ali su barem u dva slučaja podignute optužnice.

Šesnaestogodišnji izbeglica Fajsal iz Avganistana, koji tavori u Srbiji kao takozvani maloletnik bez pratnje u zbegu na putu ka Zapadnoj Evropi, pre nekoliko dana je morao da se vrati sa srpsko-mađarske granice.

„Presekli smo ogradu i ušli u Mađarsku“, kaže Fajsal koji je – kao i još 800 izbeglica – našao utočište u skladištima iza beogradske železnicke stanice, prenodi DW.

Fajsal pokazuje ranu na ručnom zglobu i kaže da je to trag ujeda psa. „Nažalost, mađarski policajci su nas našli… Vikali su i huškali pse na nas. Hteli su po svaku cenu da saznaju ime krijumčara koji nas je doveo do ograde na granici, ali nismo znali kako se on zove“, priča on.

Jedan drugi mladić ima zavoj na desnoj ruci, a na telefonu pokazuje fotografiju rane dok je još bila sveža, tvrdeći takođe da ga je ujeo pas kojeg su Mađari u uniformama napujdali na njega.

O ranama ove dvojice momaka staraju se medicinari-dobrovoljci, u maloj ambulanti koju je u blizini skladišta otvorila organizacija Lekari bez granica.

Od jula prošle godine Mađarska vraća u Srbiju ilegalne imigrante uhvacene unutar pojasa od osam kilometara od granice na mađarskoj teritoriji, a prošlog utorka je parlament u Budimpešti odobrio novi zakon o azilu kojim je taj pojas praktično ukinut, odnosno proširen na čitavu teritoriju države.

Malobrojni tražioci azila koje Mađarska pušta na svoju teritoriju preko dve takozvane tranzitne zone formirane na samoj granici ubuduće će na rešavanje svojih zahteva moći da čekaju samo još u tim zonama, a ako požele da ih napuste, onda će to smeti samo – u pravcu Srbije, zaključuje „Dojče vele“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.