U trendu

DPS neće u skupštinu dok ne odu poslanici Demokratskog fronta

Crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) uslovila je danas povratak u Skupštinu Crne Gore udaljavanjem poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF).

DPS je to saopštila posle incidenta u Skupštini, koja je trebalo da raspravlja o vladi izbornog poverenja, sa mandatom da pripremi fer i slobodne izbore.

Skupština je prekinuta posle razmene uvreda izmedju poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF) i premijera Crne Gore Mila Djukanovića.

Djukanović je pokušao da se obrati poslanicima i obrazloži promene u svom kabinetu, ali su ga u tome prekinuli predstavnici Fronta povicima: „Milo, lopove!“.

Premijer je iza skupštinske govornice uzvratio: „Bravo kreteni!“.

Predsednik Skupštine Ranko Krivokapić prekinuo je sednicu, a poslanici su sprečili fizički obračun Djukanovića i Branka Radulovića, jednog od čelnika Fronta.

Oni su nastavili sa teškim uvredama i nakon prekida skupštinske sednice.

U toku je sednica kolegijuma Skupštine koji treba da se odluči o daljem radu.

Premijer je odmah posle prekida saopštio da je spreman za nastavak, kada za to budu obezbedjeni uslovi, ali je njegova DPS na konferenciji za medije zatražila udaljavanje poslanika Fronta.

Zamenik predsednika DPS-a Duško Marković kazao je da nije reč o „nasilnom izbacivanju“ poslanika iz Skupštine, već o njihovom „udaljavanju“.

„Ustavne funkcije Parlamenta ugrožene su na najprimitivniji način“, kazao je Marković novinarima, ocenivši da je incident bio planiran i da je odgovornost na predsedniku Skupštine Ranku Krivokapiću.

Odgovornost za incident poslanici DF nisu preuzeli, već su saopštili da ih „samo na silu“ mogu udaljiti iz Skupštine.

DF je mesecima bojkotovao rad Skupštine i protestovao, a bojkot je prekinuo zbog rasprave o vladi poverenja, uz obećanje da će atmosferu sa ulice prenetu u Skupštinu.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović je kazao da nema uslova za nastavak rada Skupštine i da je država „dotakla dno“.

Sednica je trajala od ponedeljka uz povećanu nervozu, povišene tonove i česte prekide.

Nije poznato kada će Skupština nastaviti rad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.