U trendu

DPS: Pokrenućemo zakon o zabrani negiranje genocida

PODGORICA – Opoziciona crnogorska Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je danas da će pokrenuti u Skupštini Crne Gore inicijativu o usvajanju zakonskog akta kojim će biti zabranjeno negiranje genocida, a od premijera Zdravka Krivokapića zatražila da se javno izjasni da li podržava stavove ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića o Srebrenici.

U saopštenju se ocenjuje da se Leposavić juče u parlamentu „pred čitavom javnošću deklarisao kao negator genocida u Srebrenici“, dovodeći u pitanje i legitimitet Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

DPS smatra da je nedopustivo da Leposavić u ime građana Crne Gore, sa funkcije kojom predstavlja i državu, zastupa retoriku, kako se navodi, „ostrašćenih šovinista koji su i doveli i do genocida u Srebrenici i do uspostavljanja tribunala za ratne zločine“.

„U ime većinske, građanske Crne Gore, dužni smo da Leposaviću skrenemo pažnju da teorije zavera i nacionalističke aluzije može plasirati na okupljanjima ravnogorskih sledbenika i sličnim priredbama, ali da je skandalozno da to čini sa pozicije koju pokriva“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da stavovi ministra „konsterniraju regiju, sve naše međunarodne partnere, ostavljajući građanima Crne Gore još jednom gorčinu i osećaj sramote“.

DPS poziva članove vlade kojima je, kako se navodi, stalo do ugleda i izvršne vlasti i države na hitnu reakciju u vezi sa izlaganjem ministra Leposavića koje se u saopštenju naziva „skandaloznim i nerazumnim“.

„Jer, osim još jednog poniženja žrtava genocida u Srebrenici i njihovih najbližih, ovog puta imamo i jasnu poruku protiv međunarodne institucije koja je uspela da privede licu pravde kolovođe najjezivijih zverstava iz skorije prošlosti ovih prostora“, kaže se u saopštenju DPS.

Leposavić je juče u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika najuticajnije opozicione stranke DPS Andrije Nikolića rekao da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi, s obzirom na to da je Sud u Hagu, kako je rekao, „izgubio svoj legitimitet“.

Leposavić je rekao da ne zna da li su zločinci u Srebrenici imali genocidnu nameru ili nisu, već da samo može da veruje sudijama iz Haga.

Istakao je da je odluka Međunarodnog suda pravde, kojom je zločin u Srebrenici kvalifikovan kao genocid, zasnovana na nalazima Haškog tribunala koji je, prema njegovim rečima, gotovo u potpunosti izgubio svoj legitimitet kad su dokazi izvestioca Saveta Evrope o vađenju i trgovine organima civilnih srpskih žrtava na Kosmetu uništeni u tom sudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.