U trendu

DPS predao inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore

Demokratska partija socijalista (DPS) i nekoliko manjih stranaka predali su u skupštinsku proceduru predlog da se glasa o nepoverenju Vladi nakon što je premijer Dritan Abazović jutros potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Vanredna sednica Skupštine na kojoj će se razmatrati ovaj predlog biće održana 19. avgusta.

Kako je objašnjeno u saopštenju DPS-a, osnov razloga za podnošenje predloga jeste to što su izostali rezultati 43. Vlade Crne Gore na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora, a tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije korona virusa koja traje.

„Dalje, ignorantskim postupanjem predsednika Vlade Dritana Abazovića prema stavovima najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, kao i istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, te stavljanjem odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom u prvi plan, pri čemu je vlastitim neodgovornim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende, ova Vlada je izgubila legitimitet“, ističe se u saopštenju.

Za sada nije poznato da li DPS ima većinu za izglasavanje nepoverenja i da li će Vladu podržati neka od prosrpskih stranka – Demokratski front ili Demokratska Crna Gora koje su pozdravile potpisivanje ugovora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar