Dragišić: Moguć etnički sukob u Makedoniji

Nemiri u Makedoniji bi lako mogli da prerastu u etnički sukob između Makedonaca i Albanaca, izjavio je večeras političko – vojni analitičar Zoran Dragišić.

„Ovo je poslednji udarac koji, pribojavam se, Makedonija neće moći da izdrži. Bilo je pitanje kada će se dogoditi nešto ovakvo što će Makedoniju uvesti u agoniju. Bojim se da će posle ovoga teško moći da se nađe rešenje“, rekao je Dragišić za Pink.

On kaže da ne treba mnogo očekivati od vojske i policije u smirivanju sitacije pošto one multietničke.

Dragišić je podsetio da se i u slučaju raspada Jugoslavije nešto slično dogodilo kada je svako otišao u svoj tabor.

„Slično će se desiti i u Makedoniji, plašim se da će se sukob između dve stranke Gruevskog i Zaeva preći u međuetnički sukob Albanaca i Makednaca“, rekao je Dragišić.

On kaže da je još od Prizrenske lige Austrougarska bila sponzor velikoalbanskog separatizma.

„Sada su osetili priliku da jedan deo makedonskih teritorija stave pod svoju kontrolu koristeći haotičnu situaciju u Makedoniji. Večeras ili sutra može samo jasno da se pokaže ono što je dugo postojalo ispod žita. Svi kompromisi koje su činili Albancima su završeni“, naveo je Dragišić.

On dodaje da je Makedonija bila prinuđena da prizna nezavisnost Kosova da bi sačuvala unutrašnji mir, kao i da je više od 90 odsto Makedonaca svakako protiv toga, a i onih 10 odsto kažu da su to morali da učine da bi sačuvali mir.

Dragišić je rekao da proglašavanje vanrednog stanja nije dobra mera, osim ako ne dođe do eskalacije sukoba, ali i da vanredno stanje mora uvesti ako dođe do oružanog sukoba.

Analitičar Dejan Vuk Stanković je rekao da su Makedonci pokazali da su spremni da brane državu, dok je podbacila politička elita pokazavši nedostatak “nacionalnog samopoštovanja“.

Vuk Stanković ističe da Makedonija ima još od 2001. godine problem sa funkcionisanjem države i da postoji duboka podela politička političke elite u Makedoniji.

„U ravnodušnosti EU krije se podrška jednoj opciji u Makedoniji. Za nas je interesantno da je Makedonija dobar primer šta ne smemo da dozvolimo, da vlastoljublje bude jače od državnog razloga“, rekao je on dodajući da je sve prisutniji albanski nabujali albanski nacionlizam, uz podršku sa strane.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović je rekao da je glavno pitanje šta će biti sa parlamentom, ali da je činjica da su se Albanci pomerili u pravcu stavranja Velike Albanije.

„Albanski ekstremisti su spremni da uđu u Makedoniju, to je stanje koje više odgovara Albancima, sve dok Evropa ne kaže protiv, a u to sumnjam. Da je Evropa htela izbore oni bi već bili. Zaev je mogao da raspiše izbore da je hteo, a lokalni izbori će se održati u roku koji odredi Evropa“, naveo je Simeunović.

On je kazao da je sigurno da albanske oružane grupe se neće aktivirati sve dok masa ne pokuša nešto da uradi na silu.

„Albanska strana može da bude zadovojna, u Tirani i Prištini i zapadnoj Makedoniji. Nama isto odgovara smirenje kao susednoj državi, jer ipak su to neka njihova posla, a mi moramo da vodimo računa o jugu Srbije“, rekao je Simeunović.

Miša Đurković iz Institut za evropske studije je rekao da je sve to u Makedoniji posledica onoga što se dešavalo u prethodnom periodu i reuzltat katastrofalnog mešanja međunarodne zajednice, kao i da je direktna odgovornost na predstavnicima EU.

„Oni su direktno odgovorni za podsticanje Zaeva i albanskih partija da se ide u ovom pravcu. Danas je pokušan puč od grupe Zaeva i albanskih poslanika. Pokušali su nasilno da preuzmu parlament suprotno zakonu, pošto je prvo trebalo da se imenuje komisija“, kazao je Đurković.

On je rekao da su, takođe, tražili da se građani izjasne o “Tiranskoj platformi“.

„Ovo je posledica mešanja sa strane, albanski faktor je tome doprineo, a Edi Rama koji je glavni destabilizator regiona“, naglasio je Đurković dodajući da se sa druge strane predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pametno i državnički ponašao.

On je objasnio da je premijer Albanije Edi Rama sa predstavnicima albanskih stranaka dogovorio Tiransku platformu, koja je uslov za formiarnje vlade i da je Zaev u početku odbijao da predstavi vladi šta podrazumeva Tiranska platforma.

Đurković je dodao da ta platforma, između ostalog predviđa, uvođenje albanskog jezika na celoj teritoriji koji bi pored makedonskog postao zvanični jezik, zatim pretvaranje Makedonije u dvonacionalnu državu, stvaranje albanskog kantona, što je put federalizaciji Makedonije i stvaranje nezavisne države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.