U trendu

Drugi dan samit SEECP počinje danas na Jahorini

JAHORINA – Drugi dan dvodnevnog samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), kojim završava predsedavanje Bosne i Hercegovine tom regionalnom inicijativom nazvanom „Bolja povezanost za bolji život“, biće održan danas na Jahorini.

Tokom jednogodišnjeg predsedavanja SEECP-om BiH je organizovala veliki broj događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u jugoistočnoj Evropi, kao i daljeg približavanja regiona u Evropskoj uniji.

Kako je najavljeno okupljenima će se obratiti predsedavajući i članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a potom bi trebalo usledi usvajanje Deklaracije samita.

Samitu na Jahorini prisustvovaće četiri predsednika – Turske, Crne Gore, Albanije i Severne Makedonije – Redžep Tajip Erdogan, Milo Đukanović, Iljir Meta i Stevo Pendarovski.

Takođe samitu su se odazvali i premijeri Srbije i Bugarske Ana Brnabić i Bojko Borišov, državna sekretarka pri Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić, ambasadori Grčke, Slovenije i Moldavije u BiH Georgios Iliopoulos, Zorica Bukinac i Oleg Tuela te predstavnik vlade Rumunije Nicolae Hurduc.

Jedna od učesnica samita je i generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RC C) Majlinda Bregu i direktorka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku i zamenica generalnog direktora Evropske službe za spoljne aktivnosti (EEAS) Angelina Ajnhorst.

Sarajevski Avaz piše da, iako je prvobitno rečeno da na ovom skupu neće prisustvovati predstavnici Albanije koji su se solidarisali sa stavovima Kosova, u BiH je ipak doputovao predsednik Albanije Iljir Meta.

Meta je, kako se navodi, odlučio da dođe uprkos ranijoj odluci Ministarstva spoljnih poslova Albanije koje je otkazalo učešće na samitu ministara iznoseći stav da je odnos organizatora samita prema Kosovu neprihvatljiv i da je u suprotnosti sa ciljem stvaranja atmosfere poverenja, dobrosusedskih odnosa i stabilnosti.

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne saradnje, bezbednosti i stabilnosti.

(Tanjug)