U trendu

Duško Marković osudio nasilje u SAD i čestitao Bajdenu, Medojević podržao Trampa

Doskorašnji premijer Crne Gore Duško Marković osudio je sinoćno nasilje u Vašingtonu i čestitao izabranom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu na potvrdi njegove izborne pobede u Kongresu SAD.

„Osudjujem jučerašnje nasilje u Vašingtonu i pokušaj nasilnog prekrajanja izborne volje američkih gradjana. Mirna tranzicija vlasti je jedan od temelja demokratije“, naveo je Marković na Tviteru.

Marković, zamenik predsednika opozicione Demokratske partije socijalista, čestitao je i potpredsedniku SAD Majku Pensu, predsedavajućem noćašnjem zasedanju Kongresa, „na odbrani demokratskih principa“.

On je kao premijer bio domaćin Pensu tokom posete Crnoj Gori 2017. godine. Pens je najviši američki zvaničnik koji je posetio Crnu Goru.

S druge strane, jedan od lidera vladajućeg crnogorskog bloka Nebojša Medojević pružio je podršku odlazećem predsedniku SAD Donaldu Trampu.

„Prvi predsednik SAD posle (Džona) Kenedija koji se suprotstavio dubokoj državi i vladarima iz senke. Morali su da organizuju ogromnu izbornu kradju i razore demokratiju da bi ga zaustavili“, naveo je na Tviteru Medojević, predsednik Pokreta za promene.

Posle duge noći, obeležene upadom Trampovih pristalica u Kongres i četvoročasovnom okupacijom zgrade tokom koje su poginule četiri osobe, poslanici su jutros i zvanično potvrdili Bajdenovu pobedu na novembarskim izborima.

Pens je, kao predsedavajući zajedničkom zasedanju Kongresa, potvrdio pobedu Bajdena i time stavio tačku na Trampove dvomesečne napore da ospori rezultate izbora, zasnovane na neosnovanim tvrdnjama da je pokraden.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar