U trendu

Dzaferović: Dodiku strane sudije smetaju zbog otcepljenja RS

SARAJEVO – Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva BiH, optužio je danas srpskog kolegu Milorada Dodika da izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH traži da bi Republika Srpska mogla da se otcepi.

Prema njegovim rečima, samo Ustavni sud može da zaštiti Dejtonski mirovni sporzum i Ustav.

„Ukoliko bi bila doneta neka odluka o disoluciji, ne bi bilo institucije u Bosni i Hercegovini koja bi bila u mogućnost da zaštititi Dejtonski sporazum. Samo bi Ustavni sud BiH to mogao da uradi. Zato se traži izbacivanje stranih sudija“, rekao je Džaferović, preneo je sarajevski portal Klix.

Naveo je da je učestvovanje na sednicama i glasanje protiv odluka ozbiljna povreda Dejtonskog sporazuma.

„To će u konačnici biti na štetu entiteta iz kojeg dolaze. BiH je postojala pre Dejtona, postojaće i posle Dejtona. Može nestati samo ono što je nastalo u Dejtonu. Ovo će zavšriti tako što će država BiH nastaviti svoje funkcioniranje. Ne može se pozivati na entitete, entitetsko glasanje i grubo udarati na ustavni poredak BiH“, poručio je Džaferović.

Džaferović tvrdi da Željko Komšić nikoga nije obmanuo i dodao da Predsednitšvo BiH u procesu izbora sudija učestvuje samo na nivou konsultacija.

„Šta god da je, to ne obavezuje predsednika Evropskog suda za ljudska prava da imenuje sudiju u Ustavni sud BiH“, rekao je Džaferović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.