U trendu

EK: Slovenija može dati državnu pomoć novinskoj agenciji STA

BRISEL, 11. januara ( Tanjug) – Evropska komisija salopštila je da evropska pravila o državnoj pomoći omogućavaju zemljama članicama da odobre pomoć novinskim agencijama kao ”kompenzaciju za usluge od javnog ekonomskog interesa”.

”Ako je nivo pomoći ispod određenog praga, kompenzacija može biti odobrena i direktino bez kosnulatacija sa Komisjom”, navode u Briselu.

U Komisiji kažu da su upoznati sa odlukom slovenačkih vlasti o prekidu finansiranja Slovenačke novinske agencije ( STA) i da su kontaktu sa Ljubljanom povodom daljeg finasiranja agencije koje će, kako kažu, biti ispraćeno kako na nacionalnom slovenačkom nivou, tako i od strane Brisela.

”Mediji moraju biti u mogućnosti da rade slobodno i nezavisno u celoj EU. Javni medijski servisi imaju posebnu ulogu u EU i pozivamo sve zemje članice da se uzdrže od pritisaka na njih”, zaključuju u Komsiji.

Slovenačka vlada je početkom decembra obustavila finasiranje STA da bi prošle nedelje objavila da je finasiranje STA ”direktna zakonska obaveza”, što povlači pitanje državne pomoći i konkurencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.