U trendu

EP od EK traži hitnu pomoć u obnovi Banije

BRISEL – Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su danas Evropsku komisiju da iskoristi sve raspoložive instrumente da pomogne Hrvatskoj u sanaciji posledica zemljotresa na područjima koja su, kako se navodi, i pre potresa bila zapuštena, prenela je Hina.

Poslanici EP su raspravljali o rezoluciji o ublažavanju posledica zemljotresa u Hrvatskoj, koja će, kako se navodi, popodne biti izglasana, najverovatnije jednoglasno.

„Danas su svi zastupnici od levice do desnice ukazivali na važnost članstva u Evropskoj uniji i na solidarnost na koju Hrvatska može računati“, rekla je evroparlamentarka iz HDZ-a Dubravka Šuica, koja je u ime Evropske komisije učestvovala u raspravi.

Dodala je da se pomoć pogođenom području tiče i njenog resora u Komisiji, demografije, jer je pogođeno područje centralne Hrvatske i pre potresa imalo kontinuirani demografski pad.

„Stoga je vrlo važno paralelno s obnovom kuća obnavljati privredu i infrastrukturu da bi ljudi mogli ostati na tom području“, rekla je Šuica.

Hrvatske evroparlamentarac Valer Flego, koji je inicijator ove rezolucije, kaže da je reč o važnom dokumentu i da „Hrvatskoj treba pomoć odmah i sada, sa što manje birokratije i što više solidarnosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.