U trendu

Evrobarometar: Makedonci imaju manje poverenje u EU

SKOPLJE – Poverenje građana Severne Makedonije u Evropsku uniju ove godine iznosi 57 odsto i za šest odsto je niže u odnosu na prošlu godinu, navodi se u najnovijem istraživanju Evrobarometra sproveđeno od 7. juna do 1. jula ove godine.

Ipak, 68 odsto makedonskih građana smatra da bi učlanjenje Severne Makedonije u EU bilo dobro za zemlju, u odnosu na 16 odsto koji imaju suprotno mišljenje, prenosi portal Plusinfo.

Na osnovu podataka ovog istraživanja koje je realizovano u svim državama članicama EU, podršku za prijem novih članica daju 48 odsto građana Evropske unije, što je porast od tri odsto u odnosu na prošlu godinu.

Najveću podršku proširenje pružaju Španci (70 odsto), Poljaci i Litvanci (69 odsto), Mađari (65 odsto) i Slovenci (64 odsto), dok najmanju podršku za politiku proširenja EU pružaju Francuzi (32 odsto) i Nemci (33 odsto).

Kako se navodi u istraživanju Evrobarometra, građani Severne Makedonije smatraju da su ekonomska situacija i nezaposlenost najveći problemi sa kojima se suočava njihova zemlja.

Njih 67 odsto je zadovoljno uslovima života u Severnoj Makedoniji, dok je 33 odsto nezadovoljno.

Čak 50 odsto makedonskih građana smatraju da se uslovi života neće promeniti u narednih 12 meseci.

Posmatrano iz ugla ekonomije, 62 odsto Makedonaca je ocenilo ekonomsko stanje u zemlji kao loše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.