U trendu

Filandra: Daj Bože da BiH ima lidera kao što je Vučić

SARAJEVO – Pod naslovom “Daj Bože da BiH ima lidera kao što je Aleksandar Vučić”, sarajevski Dnevni avaz u današnjem pisanom izdanju donosi intervju profesora Fakulteta političkih nauka Šaćira Filandre.

Filandra je istakao I da je srpski predsednik izvukao Srbiju iz blata I da je puno uradio za svoju zemlju.

Suprotno tome, on za bošnjačku politiku kaže da je propala i da je, kako je rekao, „dobro što je propala, da bi se nešto novo desilo“.

Upitan kako ocenjuje politiku predsednika Srbije, profesor Filandra je kaže da je „Vučić genije manipulacije, ali da ta manipulacija nije isprazna nego da ima rezultate koji se vide“.

„Uradio je zaista mnogo za Srbiju. Njegova politika je koncentrisana na jačanje srpske ekonomske pozicije i iskreno sam uveren da ga nikakva nacionalističke gluposti ne interesuju“, naveo je on.

Siguran je, kaže, da je nacionalizam u ovom trenutku za njega primitivizam.

„On je shvatio ono što drugi nisu, prvi je shvatio da je pretpostavka političke moći ekonomska moć. On ubrzano radi na tome. On gradi jednu moćnu i bogatu Srbiju. Ne možete biti jaki ni u kulturnom, ni u političkom smislu, ako nemate ekonomsku snagu“, naveo je Filandra.

Time, ističe, Vučić uverava da je fator stabilnosti na ovom području.

„Daj Bože da mi imamo jednog takvog autokratskog harizmatičkog lidera, koji daje golove, koji ima takvu mrežu komunikcije sa svetski liderima“, dodao je Filandra.

Vučićevom uspehu pripisuje i to da je učinio da Srbiju koja je, kako tvrdi, finansirala ratove devedesetih, niko ne spominje kao agresora na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

„Neko je to odradio“, kaže, između ostalog, Filandra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.