U trendu

Folkeštad: BiH ima dva entiteta i tri konstitutivna naroda

SARAJEVO – Komandant NATO štaba Sarajevo i najviši vojni predstavnik Alijanse u BiH, brigadni general Erik Folkeštad, naglasio je danas da Bosna i Hercegovina jeste i ostaje jedinstvena zemlja sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

„Priče o otcepljenju ne samo da nisu korisne već i skreću pažnju s pravih pitanja koja treba rešavati. Ono što je potrebno je saradnja u sprovođenju potrebnih reformi, na svakom nivou u BiH, koje će budućnost učiniti sigurnijom, stabilnijom i prosperitetnijom“, ocenio je Folkeštad za Fenu.

Istakao je da NATO i zemlje članice pozivaju sve strane da svoje napore usmere u tom pravcu.

Prema njegovim rečima, ne treba posebno isticati da se BiH suočava sa bezbednosnim izazovima, kao i svaka druga zemlja, prenosi Klix.ba.

To su, naveo je, migracije, kovid-19, dezinformacije i korupcije, a, kako dodaje, u svemu tome BiH je u prvim redovima.

„NATO i zemlje članice će nastaviti da pomažu, a pozivamo i vlasti na svim nivoima da ovim problemima pristupaju u duhu saradnje i kompromisa i deluju u pravcu zajedničkog dobra. Ako se tako ne radi, to ima reperkusije po radna mesta, plate i ekonomiju“, kaže Folkeštad.

Naglašava da investitori žele bezbednost, političku stabilnost i da znaju da se zakon poštuje i primjenjuje na otvoren i pravičan način.

To je, ističe, ono što im uliva poverenje da investiraju i otvaraju radna mesta, podižu životni standard i čine život boljim za sve ljude u BiH.

„Moj tim i ja, kao i ambasadori zemalja članica NATO, stalno zagoravamo reforme u ovim područjima. U širem smislu, izazovi s kojima se suočavamo preveliki su i prekomplikovani za bilo koju zemlju pojedinačno. Zbog toga su partnerstva poput partnerstva BiH i NATO, kao i regionalne saradnje tako važni“, smatra Folkeštad.

Kaže da je to ono što NATO najbolje radi i ističe da Alijansa svakodnevno uključuje zemlje u svoje razgovore, čak i one koje nisu članice, kao što su Srbija i BiH.

„A kada izbije kriza, tu smo da jedni druge podržimo“, kazao je Folkeštad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.