Formiranje REKOM-a preduslov za normalizaciju odnosa

Predstavnik Koalicije za REKOM Žarko Puhovski izjavio je da se mora napraviti popis žrtava i nestalih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije iz devedesetih godina prošlog veka i dodao da je to jedan od osnovnih preduslova za normalizaciju odnosa u regionu.

„Naša osnovna ideja je da se umesto licitiranja, gde se potežu i često potpuno nesuvisli podaci o broju poginulih u Srebrenici, Bratuncu ili Vukovaru, napravi popis žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije imenom i prezimenom, ako je to moguće datumom i mestom pogibije ili nestanka, i napomenom o tome da li su se na tom području u to vreme vodile borbe“, rekao je Puhovski za novosadski Dnevnik.

Ocenio je da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić „veoma dobro shvatio“ da je upravo Srbiji važno da ustanovi gde su ubijani ljudi srpske nacionalnosti ili srpski građani, jer je, s obzirom na to kako se rat odvijao, nemoguće da se to obavi unutar bilo koje postjugoslovenske države pojedinačno.

„Pri tome, REKOM se ni na koji način ne bi bavio time ko je odgovoran za počinjene ratne zločine i druga teška kršenja ljudskih prava, jer to je posao za sud“, objasnio je Puhovski.

On je ocenio da nijedno postjugoslovensko društvo nije spremno za suočavanje s prošlošću i dodao da je zato potrebno regionalno povezivanje između država, odnosno formiranje regionalne komisije za utvrđivanje činjenice o žrtvama (REKOM), za šta se već godinama zalažu nevladine organizacije okupljene u Koaliciji za REKOM.

„Nadam se da ćemo na kraju ipak nekako uspeti da navedemo politička rukovodstva država nastalih na prostoru bivše SFRJ da shvate da je formiranje regionalne komisije, koja bi prikupila podatke i izradila popis svih žrtva i nestalih u ratovima, u njihovom interesu, a pre svega u interesu budućih generacija“, kazao je Puhovski.

Prema njegovim rečima, to je ključno za normalan život na ovim prostorima, i to pre svega iz moralnih razloga, kako bi se „mitomanske priče“ konačno uklonile iz javnog prostora, ma koliko političari rado njima manipulisali.

„Jer, političari su uvek veoma racionalni i lako će se dogovoriti kada se o njihovim interesima radi, ali nama je važno ne samo pomirenje između zvaničnih Beograda i Zagreba ili Sarajeva, već pomirenje unutar naših društava kako bi ona mogla normalno živeti sa svojom prošlošću“, poručio je Žarko Puhovski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.