France24 o egzodusu mladih iz Hrvatske

ZAGREB – France 24 objavio je reportažu o egzodusu mladih iz Hrvatske u kojoj navodi da je u toj zemlji oko 27 posto osoba mlađih od 25 godina nezaposleno, kao i da jedna od tri osobe s diplomom ne može da pronađe posao.

Dodaju kako zato sve više mladih posao traži izvan granica Hrvatske.

„Uprkos naporima vlade, egzodus mladih u zemlje zapadne Evrope se ne usporava“, piše France 24.

Svoj prilog započinju rečima kako hrvatska sunčana obala privlači turiste iz cele Evrope, ali i da se iza tog prelepog krajolika kriju ekonomski problemi, prenosi Index.hr.

France 24 u svom prilogu kaže i kako sve više mladih traži posao u inostranstvu i iznose i podatke o broju Hrvata u zemljama Evropske unije. Navodi se i kako je gotovo pola miliona Hrvata u Nemačkoj, 160.000 u Austriji te 30.000 u Irskoj, Švedskoj i Francuskoj.

Francuski novinari posetili su potom i Sveučilište u Zagrebu i naišli na mnoge studente koji idu na kurs stranih jezika. Pišu kako sve više mladih koristi otvorene granice otkako je 2013. godine Hrvatska ušla EU te kako traže poslove izvan Hrvatske.

France 24 zaključuje svoju priču rečima kako u Hrvatskoj trenutno živi manje od 4 miliona ljudi kao i da vladine mere ne pomažu u smanjenju egzodusa mladih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.