U trendu

Galić: Na istočnoj granici BiH nedostaje 1.000 policajaca

BANJA LUKA – Pripadnici Granične policije BiH, u saradnji sa službenicima drugih policijskih agencija, ove godine sprečili su 7.650 ilegalnih ulazaka migranata, kaže direktor te bezbednosne agencije Zoran Galić za „Nezavisne“ .

Među ilegalnim migrantima najveći je procenat ekonomskih migranata, i to Pakistanaca, Iračana, Sirijaca, Iranaca i Avganistanaca, navodi on.

„Osim visokog migracijskog rizika iz pravca Srbije i Crne Gore na istočni i severoistočni deo granice BiH, postoji složeno stanje i na izlazu iz BiH na području Krajine. To se ne može rešiti postojećim materijalno-tehničkim kapacitetima i ljudstvom“, rekao je Galić.

On je naveo da granična policija BiH do sada nije utvrdila granični incident na granici sa Hrvatskom, ali postoji stalni pritisak državljana zemalja visokog migracijskog rizika iz pravca Srbije i Crne Gore.

Kako navodi, graničnoj policiji za obavljanje redovnih poslova bez složenog stanja na granici nedostaje 375 policijskih službenika.

„Napravili smo određene procene koliko je ljudi potrebno za odgovarajući odgovor na istočnom delu granice kako bi se pokrile sve moguće tačke prelaska u dužini oko 600 kilometara. Reč je o nedostatku više od 1.000 policijskih službenika“, kaže direktor Granične policije BiH.

Projekat zatvaranja lokacija pogodnih za ilegalni prelazak kopnene granice motornim vozilima između BiH i Hrvatske finansirala je EU 2008, a zatvorene su i sve identifikovane lokacije na granici sa Crnom Gorom.

„Nadležni organi BiH i Srbije 2015. godine parafirali su Elaborat zatvaranja putnih pravaca pogodnih za ilegalni prelazak državne granice između dve zemlje prevoznim sredstvima. Nadležni organi susedne zemlje u 2017. godini zatvorili su četiri, dok je GP BiH zatvorila sedam lokacija predviđenih ovim elaboratom“, rekao je Galić.

On podseća formirana je radna grupa predstavnika Granične policije BiH i Ministarstva obrane, sa zadatkom sačinjavanja analize o potrebama i mogućnostima za eventualno dodatno zatvaranje mesta pogodnih za ilegalan prelazak na granici BiH, Srbije i Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.