U trendu

Galijašević: Iranski obaveštajci najprisutniji u BiH

BANJALUKA – Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da je obaveštajna služba Irana i danas jedna od najprisutnijih i najsnažnijih stranih službi koje deluju u BiH, te da je jedan od njenih ključnih ljudi, nedavno ubijeni general Kasem Sulejmani.

Galijašević za banjalučki portal Insajder kaže da Iran u BiH ima više obaveštajnih punktova.

„To je pre svega Kulturni centar Irana u Sarajevu, koji je otvoren ratne 1994, a lično ga je otvorio tadašnji ministar inostranih poslova Irana Ali Akbar Velajati. Tu je i bošnjačko-persijski koledž, a Iran u BiH ima i svoju televiziju Sahar, koja na našem jeziku emituje program osam sati dnevno“, rekao je.

U Federaciji BiH, dodao je, deluju i brojne iranske NVO, koje su paravan za obaveštajno delovanje. „Iranska revolucionarna garda i njen general Kasem Sulejmani ovde su napravili ogroman posao. Oni su u ratu vezali za sebe pre svega Aliju Izetbegovića, a zatim i njegovog sina Bakira, kao i Šefika Džaferovića i čitav bošnjački obaveštajno-policijski i vojni vrh“, naveo je.

Galijašević kaže da je Sulejmani najvrovatnije bio direktno umešan u likvidaciju Nedžada Ugljena, nekada drugog čoveka bošnjačke tajne službe AID.

Ugljen je pod i dalje nerazašnjenim okolnostima 1996. godine ubijen u Sarajevu.

„Glavom je platio“ to što je, kako kaže, Amerikancima nekoliko meseci ranije otkrio postojanje kampa za obuku terorista na Pogorelici kod Fojnice, a koji je, prema njegovim rečima, formiran pod pokroviteljstvom iranske obaveštajne službe.

„Nedžad Ugljen bio je važan obaveštajac Alije Izetbegovića i čovek koji je praktično upravljao ‘Ševama’, jedinicom za specijalne operacije i ubistva. Međutim, Ugljen je u jednom momentu, da bi se zaštitio od progona, stupio u kontakt sa Amerikancima. To se dešavalo na samom kraju rata, u decembru 1995, kada je Dejtonski sporazum već bio napravljen“, kaže Galijašević.

Dodao je da se Ugljen smatra izvorom informacija koje su Amerikanci upotrebili da bi intervenisali na Pogorelici, pa se i njegovo ubistvo povezuje upravo sa otkrivanjem Pogorelice.

„Najverovatnije je da je iranska služba učestvovala u ubistvu Nedžada Ugljena, kao i ljudi u AID-u bliski iranskoj tajnoj službi“, naveo je Galijašević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.