U trendu

Gauder: Digitalno plaćanje je sve prisutnije na Balkanu

BEČIĆI – Digitalno plaćanje je sve prisutnije na Balkanu, a predstavlja kombinaciju elektronskog plaćanja kada za kupovinu koristite karticu ili naručujete proizvode preko interneta i mobilnog plaćanja kada plaćanja vršite putem mobilnog telefona, izjavio je danas izvršni potpredsednik za pružanje usluga Mastercard u Evropi Milan Gauder.

On je na Samitu guvernera u Bečićima kazao da je mobilno plaćanje na Balkanu prisutno, ali ne dovoljno.

“Kako je upotreba beskontaktnog plaćanja porasla poslednjih šest godina i stala na vrh sveta, slično će biti i sa mobilnim plačanjem koje će prihvatiti ovdašnji kupci veoma brzo”, ocenio je Gauder.

Ističe da je od svih vrsta digitalnog plaćanja, kupovina preko interneta u najvećoj ekspanziji.

Upitan zašto je bolje za kupovinu koristiti bezgotovinska sredstva, Gauder kaže zato što je bezbednije, brže, pouzdanije, isplativije, a postoje i druge prednosti.

Govoreći o bezbednosti digitalnog plaćanja, Gauder ističe da savremene valute sa čipom na kartici omogučavaju da banke vide ono što građani ne mogu da vidite kada obavljaju neku transakciju.

“Plaćanje čini plaćanje karticom u modernom svetu mnogo sigurnije nego keš, jer vi nemate probleme sa lažnim novcem ili gubljenjem novca, nego je sve bezbedno u banci i vi koristite karticu koja ne može da se kopira”, ukazao je Gauder.

Samit guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona počeo je danas u Bečićima, a organizuje ga Savez ekonomista Srbije uz podršku Ministarstva finansija Crne Gore i Centralne banke Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar