U trendu

Generalni sekretar NATO pozvao lidere Zapadnog Balkana da se posvete reformama

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas lidere Zapadnog Balkana da pokažu posvećenost reformama i pomirenju i saopštio da je Alijansa odlučna da pomogne regionu u reformama.

U intervjuu podgoričkoj Pobjedi, Stoltenberg je pozvao Rusiju da „igra konstruktivnu ulogu na Balkanu“ i ocenio da Moskva „redovno radi suprotno“.

On je naveo porast tenzija na Kosovu i u Bosni i Hercegovini (BiH), „agresivniju retoriku, zaustavljanje reformi“ i prisustvo „stranih aktera koji rade na podrivanjhu napretka“.

Stoltenberg se osvrnuo na situaciju u Crnoj Gori, Srbiji i BiH. Generalni sekretar NATO je kazao da je Crna Gora „posvećen partner“, pohvalio povećanje izdvajanja za odbranu, te poručio da Podgorica može uvek da računa na podršku Alijanse

„Naša Er polising misija (Air policing mission) nastavlja da čuva nebo vaše zemlje bezbednim, sa avionima iz Italije i Grčke. NATO i saveznici su takodje pokazali snažnu solidarnost i podršku Crnoj Gori tokom pandemije kovid-19“, precizirao je on.

Generalni sekretar NATO je naveo da ima „redovni dijalog“ sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da NATO „u potpunosti poštuje“ politiku neutralnosti Srbije, te da je Alijansa posvećena izgradnji “snažniog partnerstva” sa Srbijom.

„Suočavamo se sa zajedničkim bezbednosnim izazovima i partnerstvo sa NATO-om može donijeti stvarne koristi Srbiji i njenim građanima, ali i širem region”, dodao je on.

Govoreći o situaciji u BiH, generalni sekretar NATO je ocenio da će „svaki pokušaj slabljenja institucija na državnom nivou narušiti sigurnost Bosne i Hercegovine.“

„To će takodje imati negativne posledice po njenu ekonomiju i regionalnu stabilnost. Dakle, potpuno smo posvećeni nastavku podrške svim naporima da se promovišu reforme i da se obezbedi efikasno funkcionisanje državnih institucija. Pozivamo političke lidere da rade konstruktivno i da pokažu političku volju za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapredjenju evroatlantskih aspiracija“, izjavio je Stoltenberg.

Po njegovim rečima bezbednosni izazovi koji su postojali pre pandemije nisu nestali i naveo da oni uključuju „asertivnu Rusiju, terorizam, sajber i raketne pretnje, klimatske promene i bezbednosne implikacije koje proizilaze iz uspona Kine.“

Generalni sekretar NATO-a je pozvao Rusiju da „igra konstruktivnu“ ulogu na Zapadnom Balkanu.

„Nažalost, redovno vidimo da Rusija radi suprotno. Samo prošlog meseca, Rusija i Kina su zajedno radile u UN kako bi potkopali napore medjunarodne zajednice da obnovi misiju EU Altea (Althea) u Bosni.Ovo je samo jedan primer ruskog i kineskog uticaja na Zapadnom Balkanu koji nije od pomoći. Takodje smo videli hakovanje, dezinformacije, zastrašivanje i druge destabilizujuće aktivnosti“, kazao je Stoltenberg.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar