Gotovina imenovan za savetnika za državnu bezbednost Hrvatske

Bivši haški optuženik, hrvatski general Ante Gotovina imenovan je danas za posebnog savetnika potpredsednika vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića, baviće se sistemom državne bezbednosti i taj posao će obavljati bez nadoknade.

Rešenje o imenovanju Gotovine je potpisao premijer Andrej Plenković uoči današnje sednice vlade u Vukovaru, a na predlog ministra Krstičevića i generalovog pristanka.

Gotovina će se, kako je preneo zagrbački Večernji list, baviti sistemom državne bezbednosti, koju razvija Krstičević, ali će biti i angažovan prema potrebi na drugim pitanjima vezanim za bezbednost.

Prema pravilima o zapošljavanju unutar vlade, Gotovina ima pravo na naknadu za tu funkciju, ali je on, kako se navodi, insistirao da taj posao obavlja bez finansijske naknade.

Prema rečima ministra odbrane Krstičevića, jako mu je drago što je Gotovina pristao na angažman, jer se time i praktično potiče angažovanje bivših profesionalnih vojnika i oficira koji svojim znanjima i sposobnostima mogu puno da dorpinesu nacionalnoj bezbednosti i razvoju Oružanih snaga.

„To je tzv. druga karijera za takve istaknute i iskusne oficire, a sistem je to kojeg jako rabe u razvijenim demokratijama zapadnog sveta“, rekao je Krstičević, prenosi list.

Dodaje da je premijer Plenković bio oduševljen ovom idejom i svesrdno je podržao.

Krstičević očekuje da će Gotovina značajno doprineti konceptu pametnog upravljanja odbrambenim i sigurnosno-obaveštajnim sistemom, a dolazak ovog istaknutog hrvatskog generala u novu hrvatsku vladu, makar i kao „spoljnog eksperta“ pozdraviće, očekuje se i šira hrvatska javnost i struka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.