U trendu

Grcka i Kipar za mirovni sporazum utemeljen na UN rezoluciji

NIKOZIJA – Jedini mirovni sporazum radi okončanja višedecenijske podele na mediteranskom ostrvu koji će Kipar i Grčka prihvatiti jeste onaj koji je utemeljen na rezolucijama UN, saopštili su njihovi lideri.

Oni su odbacili ideju o dve države koju su podržali Ankara i turski Kiprani, prenosi Rojters.

Atina i Nikozija će ostati fokusirane na odluke UN koje su jedini dogovoren i obavezujuć okvir za rešenje, rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis nakon sastanka sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadesom u Nikoziji.

On je naveo da su Ankara i turski Kiprani podržali ideju koja krši ove principe.

UN bi trebalo da pozovu kiparske rivalske zajednice i ministarstva spoljnih poslova Grčke, Turske i Velike Britanije na samit koji će biti održan u martu, kako bi odlučili na koji način treba rešiti konflikt koji je izvor višedecenijskih tenzija između Atine i Ankare i koji komplikuje energetske projekte u Istočnom Mediteranu.

Ove zemlje garantuju moć nezavisnosti Kipra i kao takve moraju da potpišu mirovni sporazum, porenosi Rojters.

Osnovu konflikta čini upravljanje Kiprom, a rezolucije UN pozivaju na ujedinjenje ostrva pod okriljem savezne države sa dve zone, na osnovama sporazuma koje su dve strane postigle 1977. i 1979. godine.

Iako je ta osnova povremeno potvrđivana tokom godina, Turska i turski Kiprani često su pozivali na stvaranje konfederacije, odnosno saveza dve države. Ova ideja implicira suverentitet turskih Kiprana, koju grčki Kiprani kategorički odbacuju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.