najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Grčka namerava da Turskoj izruči osmoricu pučista

– Grčke vlasti saopštile su danas da će Turskoj vratiti vojni helikopter “što je brže moguće”, ali i da će ispitati zahteve za azil osam vojnih lica uhapšenih odmah po sletanju.

Portparolka grčke vlade Olga Gerovasili rekla je da će se zahtevi za azil posade vojnog helikoptera razmotriti u skladu s medjunarodnim pravom, kao i da će vlasti u Atini uzeti u obzir da su oni učestvovali u pokušaju vojnog puča.

Generalštab Oružanih snaga Grčke priprema se da Turskoj vrati helikopter kojim su osmorica pučista jutros prebegla u Grčku, ali Ženevska konvencija zabranjuje izručenje vojnika koji zatraže azil, pišu danas grčki mediji.

Predstavnica Vlade za štampu Olga Gerovasili rekla je da je osam turskih vojnika koji su helikopterom “blek hok” sleteli kod pograničnog grčkog grada Aleksandrupolisa, zatražilo politički azil i da se smatraju dezerterima.

Grčka policija saopštila je ranije danas da je uhapsila posadu turskog vojnog helikoptera, medju kojima su dva majora, četiri kapetana i dvojica vodnika prve klase.

Porparoil vlade Gerovasili je rekla da će se “slediti procedura koju predvidjaju medjunarodni propisi, ali, pri razmatranju njihovog zahteva će se uzeti u obzir i njihovo učešće u pokušaju rušenja demokratskog uredjenja i ustavnog poretka”.

Sajt “Proto tema” navodi da Ženevska konvencija iz 1951. godine i propisi EU, medjutim zahtevaju davanje političkog azila onima koji ilegalno udju u neku zemlju, ako bi njihovim izručenjem bila ugrožena njihova sigurnost.

Turske vlasti pominju ponovno uvodjenje smrtne kazne, a predsednik Tajip Redžep Erdogan je zapretio da će pučisti biti strogo kažnjeni, te je Grčka dužna da te turske vojnike, oficire, stavi pod posebnu zaštitu i ne samo da im da politički azil, već i putne isprave, da bi mogli da otputuju drugde, ukoliko to žele.

Vlada Grčke, medjutim, ne želi da zaoštri odnose s Turskom, iako su ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova saopštila da Grčka poštuje Ženevsku konvenciju, kao i propise EU.

U ovom slučaju se radi, podseća “Proto tema”, o ponavljanju problema kakav je bio sa vodjom borbene “Radničke partije Kurdistana” (PKK) Abdulahom Očalanom, pre 18 godina.

Pod pritiskom Turske, on je tada iz Sirije gde mu je bila baza, pobegao najpre u Rusiju, pa se u aranžmanu dela grčke Obaveštajne službe sklonio u Grčkoj, zatim je prebačen u Afriku, u Ambasadu Grčke u Keniji, gde je uz saradnju američke Obaveštajne službe CIA predat Obaveštjnoj službi Turske MIT i osudjen na doživotni zatvor.

Ta afera je 1999. duboko potresla tadašnju Vladu Grčke jer su opozicija i javnost u velikoj meri osudile izručenje Očalana.

“Ovog puta, Ankara je mnogo nervoznija nego tada, dok je u Grčkoj na vlasti levica koja smrtnim grehom smatra kršenje medjunarodnih propisa u slučaju osoba progonjenih zbog svog političkog stava”, kao što su osmorica turskih oficira, zaključuje grčki sajt.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike