U trendu

Grčka pre izbora: Pet ključnih faktora za opredeljenje birača

ATINA – Ekonomska situacija, uloga Grčke u EU, migrantska kriza, lična politička opredeljenja i izazovi u EU – pet su ključnih faktora koji će uticati na birače u Grčkoj kada budu odlučivali za koga će glasati na izborima za Evropski parlament, ali i lokalnim izborima u toj zemlji u nedelju, preneo je makedonski portal „a1on“.

Istraživanje javnog mnjenja, agencije „Kapa Researć“ za grčki list „Etnos“, koji je preneo taj makedonski portal, pokazalo je da će na odluku nešto više od polovine ispitanika – 52 odsto, najveći uticaj imati ekonomsko stanje u Grčkoj.

Kao drugi važan faktor u odlučivanju je uloga Grčke u okvirima EU (40 odsto), zatim slede pitanje migranata (35), nakon toga lična politička opredeljenja (35), kao i izazovi sa kojima se suočava EU (32 odsto).

Rešavanje spora između Severne Makedonije i Grčke je na šestoj poziciji liste faktora koji će uticati na to za koga će glasati birači u Grčkoj, pa će 29 odsto ispitanika to pitanje uzeti u obzir kada bude odlučivalo za koga će da glasa.

Ispitanicima je bilo ponuđeno 13 konkretnih odgovora, od kojih je trebalo da izaberu najviše pet, koji će uticati na to za koga će glasati.

U odnosu na raspored snaga grčke političke scene uoči evropskih, ali i lokalnih izbora, rezultati tog istraživanja pokazuju da opoziciona Nova demokratija beleži prednost od 3,4 odsto u odnosu na vladajuću stranku SIRIZA.

U drugoj anketi, koju je sprovela agencija „Metron Analysis“ za grčku televiziju „Alfa“, razlika između te dve stranke je 7,2 odsto.

Ono što je slično u rezultatima oba istraživanja je tesna borba za treće mesto između Pokreta za promene i Zlatne zore.

Tako istraživanje za list „Etnos“, pokazuje da je Zlatna zora na trećoj poziciji sa 6,9 odsto podrške ispitanika, dok prema anketi za TV Alfa, Pokret za promene uživa podršku kod 5,6 odsto ispitanika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar