U trendu

Grčka: Promovisaćemo pozitivnu agendu u odnosima sa Turskom

ATINA – Grčko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo danas, povodom odnosa sa Turskom, da su nesuglasice postojale i da nastavljaju da postoje, ali da postoji jasna volja da vlada premijera Kirijakosa Micotakisa promoviše pozitivnu agendu u odnosima između dve zemlje.

„Pozitivna agenda, posebno u ekonomskom i trgovinskom sektoru, može doprineti konsolidaciji klime deeskalacije i poboljšanju odnosa“, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi grčka novinska agencija ANA.

„Istovremeno, dve strane ispitale su mogućnost jačanja kontakata između dva naroda, i u ovom kontekstu razmenile su stavove u ovom pravcu, što se može primeniti po završetku pandemije“, dodaje se u saopštenju.

Istaknuto je da je grčka strana, preko zamenika ministra spoljnih poslova zaduženog za ekonomsku diplomatiju Kostasa Fragogianisa, predložila 15 oblasti saradnje na ekonomskom polju.

Istovremeno, turska strana je takođe predložila određena područja.

Ministri spoljnih poslova Turske i Grčke juče su se otvoreno sukobili na zajedničkoj konferenciji za medije u Ankari, koja je počela s nadom poboljšanja odnosa, ali je brzo došlo do oštrih optužbi sa obe strane.

Tražeći način da ublaže napetosti zbog teritorijalnog spora u istočnom Mediteranu, Dendijas se susreo sa turskim predsednikom Tajipom Erdoganom i ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom u prvom susretu zvaničnika dve zemlje otkako su se njihove mornarice prošle godine zamalo sukobile.

Međutim, isprva srdačna atmosfera na konferenciji postala je „kisela“ kad je Dendijas rekao da će na kršenje grčkog suvereniteta odgovoriti sankcijama, a Čavušoglu je odbacio njegove komentare kao neprihvatljive.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.