U trendu

Grčki lovački avioni preuzeli zaštitu vazdušnog prostora Severne Makedonije

Gornji sloj vazdušnog prostora Severne Makedonije počela je da štiti grčka lovačka avijacija zbog toga što su troškovi nabavke aviona i redovna obuka pilota previsoki za makedonski budžet, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

„Prema procedurama koje su precizno definisane za zadatke vazdušnog patroliranja lovci koji su u stalnom dežurstvu u Grčkoj moći će, ako zatreba, da udju u vazdušni prostor suseda i presretnu letelicu sa kojom je prekinuta radio veza ili na neki način ugrožava bezbednost“, navodi se u tekstu.

Bliska saradnja dve susedne države usledila je nakon dvadeset i sedam godina tvrdoglavog odbijanja Grčke da prihvati ime Makedonije. Kada je taj problem prevazidjen 2019, vojna saradnja je postala snažna i 9. decembra videlo se da je sistem podrške za zaštitu vazdušnog prostora postao funkcionalan.

„Mit stvoren u balkanskim zemljama je da se lovačka zaštita plaća desetinama miliona evra. Istina je da makedonski budžet ne plaća za grčke lovce angažovane u vazdušnom patroliranju, vežbama i obuci i potencijalno NATO Avakse za podršku. Predvidjeno je da se makedonska strana bez nadoknade pruži usluge korišćenja vazdušnog prostora, sletanja, taksiranja za parkiranje na aerodromu, zatim goriva, navigacijskih i ostalih usluga“, navodi se u tekstu.

Grčka je te poslove preuzela 9. decembra, kada je obavljen i prikaz partnerske saradnje dva grčka lovca F-16C, koji su poleteli iz matične baze u Larisi i preleteli 180 kilometara do područja u okolini Bitolja.

Njihov zadatak je bio da pronadju putnički avion sa kojim je kontrola letenja sa aerodroma Skoplje izgubila radio vezu. Zatim su taj avion pratili do sletanja. Kao simbol podrške NATO svojoj najmladjoj 30. članici koja je u savezu tek od marta prošle godine doletela je leteća radarska osmatračka stabnica E-3A AWACS iz baze Gajlenkirhen u Nemačkoj.

Grci osim radarske slike iz dežurstva, prema proceni potreba, mogu poslati lovce iz Larise koja je najbliže Severnoj Makedoniji ili sa još pet aerodroma na kojim su takodje dežurne jedinice.

Za odbranu vazdušnog prostora odgovornost Armije Severne Makedonije (ARSM) je vazdušni prostor do 3.000 metara. Sada za te zadatke ARSM ima bateriju protivvazdušne odbrane sa samohodnim raketnim sistemom Strela-10M i lakim prenosnim raketnih sistemom Igla.

U planu je nabavka savremenog raketnog sistema kratkog dometa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.