U trendu

Grlić Radman: Vučićev dolazak nismo shvatili kao iskren čin, to je provokacija

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman rekao je danas na vanrednoj konferenciji za novinare povodom medijskih napisa o neodobrenju posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj da nisu dobili službeni zahtev za posetu i da su shvatili taj potez srpske strane kao nedobronameran i kao provokaciju.

On je rekao da su hrvatske vlasti neslužbenim putem pre dva dana obaveštene o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu i još nekim mestima, planiranoj za danas, prenosi Hrvatska radiotelevizija (HRT).

„Taj izostanak diplomatske procedure koja najavljuje dolazak visokog funkcionera smatramo da je neprihvatljiv“, rekao je Grlić Radman.

On je rekao da su u petak uručili notu ambasadi Srbije kada su shvatili da srpska strana ne namerava da obavesti Hrvatsku o Vučićevom dolasku i da su shvatili da takav dolazak nije iskren već da je motivisan činjenicom zadovoljenja unutarpolitičkih potreba Srbije.

„I naravno da je mi doživljavamo nedobronamerno imajući u vidu da smo shvatili da takav dolazak nije iskren, da nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je više motivisan činjenicom zadovoljenja unutarpolitičkih potreba u Srbiji, a pre formiranja srpske vlade“, rekao je on.

Grlić Radman je rekao da se hrvatska vlada iskreno zalaže za normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije, da je to uvek isticala, da je to evropska prakasa i da niko više od vlade i premijera Andreja Plenkovića nije pokazao uključivost, toleranciju, pružio ruku u iskrenom dijalogu.

Upitan da li taj potez smatra provokacijom Srbije hrvatski ministar je odgovorio potvrdno.
„Smatramo provokacijom upravo iz činjenice da su ovde žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je predstavljati srpskoj javnosti napore predsednika Vućića i dobiti dodatne političke poene u kontekstu formiranja vlade“, rekao je Grlić Radman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.