U trendu

Grujičić: Žalosno, ali ne odgovara istini

SARAJEVO – Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica izjavio je danas da je žalošno to što u Potočarima ima toliki broj nišana (spomenika) i da je svaki gubitak težak, ali da, kako je rekao, definicija tog zločina ne odgovara istini i stvarnom stanju na terenu.

Dan uoči komemoracije u Memorijalnom centru u Potočarima, Grujičić je za sarajevsku N1 tv rekao da samo nemoralnom čoveku može da imponuje ili da kaže šta me briga.

Nakon sednice Skupštine Opštine Srebrenica na kojoj je odata pošta svim nevino nastradalim žrtvama iz proteklog rata, Grujičić je rekao da zločini počinjeni nad bilo kojim narodom ne smeju biti zaboravljeni i da svi koji su činili zločine za to treba da odgovaraju.

Istakao je i da treba pružiti maksimalnu podršku institucijama koje tragaju za istinom i pravdom.

„Dvadeset četiri godine obeležavamo stradanje i srpskog i bošnjačkog naroda, ali i ostalih na teritoriji opštine Srebrenice. Prilika je da na jedan zajednički način odamo počast svim stradalim na našoj opštini, ali i u celoj Bosni i Hercegovini. U Srebrenici gotovo da nema porodice koja nije izgubila nekoga“, kazao je Grujičić.

Prvi čovek Opštine Srebrenica je istakao da sutra neće ići u Potočare na komemoraciju i podsetio da je na samom početku svog mandata izrazio želju da se pokloni svim žrtvama, ali da je to, kako je rekao, naišlo na negodovanje organizatora komemoracije.

Dodao je da je u razgovoru sa predstavnicima Bošnjaka zaključeno da nije vreme za jedan takav potez.

„Nije vreme za moj dolazak u Memorijalni centar kao što nije vreme ni za dolazak bošnjačkih predstavnika na srpska stratišta. Ali ja ću težiti tome i verujem da će doći trenutak kada ćemo formirati zajedničku ekipu koja će obići sva stratišta na teritoriji opštine Srebrenice“, kazao je Grujičić.

Ocenio je da tenzije u Srebrenici izazivaju „uplitanja sa strane“.

„Da nije tih uticaja iz dela Međunarodne zajednice, Sarajeva i Banjaluke davno bi došlo do dogovora između Bošnjaka i Srba“, poručio je Grujičić.

Na pitanje zašto predstavnici Srba i dalje konstantno negiraju presude sudova u vezi sa zločinom u Srebrenici, prvi čovek je umesto odgovora upitao:“A ko je ubijao Srbe“.

„Gde su ti sudovi da osude i jednog Bošnjaka Srebrenice koji je ubijao Srbe? Kako da verujemo tom sudu koji je sudio samo jednom narodu i bio je jednostran? Sud je napravio totalni raskol kada je favorizovao jedne, a degradirao druge. Ne može se verovati tom sudu koji osuđuje samo jedne. Ovde su ginuli i Hrvati, i Romi, i Srbi i Bošnjaci, a izgleda da su samo Srbi ubijali“, rekao je Grujičić.

Pozvao je sve institucije da dokažu istinu, a kada se to dogodi on će je, kaže, prihvatiti.

„Istina je da ta brojka nije validna. Ukoliko ja dokažem da je jedan čovek iz Potočara živ onda ta brojka više nije 8.372, nego je 8.371, ali se po tom pitanju ništa ne menja. Nikad se nije revidirao spisak“, naveo je Grujičić.

Podsetio je i da su se Srbi „hiljadu puta izvinili i rekli da se desio zločin“, ali da to, međutim, niko nikada nije uradio s „druge strane“.

„Suživot ne može biti samo jednostrana volja jednog naroda“, zaključio je načelnik Srebrenice.

(Tanjug)

Napišite komentar