U trendu

Han Sarajevu: Morate ispoštovati rok koji ste postavili

BRISEL – Komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johanes Han poslao je poruku liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se drže roka koji su postavili, pošto su 5. avgusta potpisali sporazum o formiranju Veća ministara.

„Deset meseci nakon izbora građani BiH s pravom očekuju da će formiranje vlasti napredovati kako bi se ubrzale neophodne reforme na evropskom putu. Lideri su 5. augusta postavili tridesetodnevni rok. Moraju ispoštovati ličnu posvećenost tom roku i ostati verodostojni“, naveo je Han u poruci na Tviteru, a prenosi Klix.

Šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark, koji je i kumovao potpisivanju navedenog sporazuma, izjavio je da su za BiH važne i NATO i EU integracije, ali podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači i članstvo u NATO-u u ovom trenutku.

On je istakao da je sada fokus na evropskom putu, te da Unija žali što na sednici Predsedništva BiH nije došlo do imenovanja mandatara za Veće ministara.

Lideri tri vodeće stranke u BiH Izetbegović, Dodik i Čović potpisali su 5. augusta sporazum u kojem su, između ostalog, i dogovorili da BiH nastavi NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi sa članstvom.

Navedeni sporazum doživeo je svoj prvi krah nakon što su članovi Predsedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović postigli dogovor da otkažu dve sednice na kojima je trebalo da se glasa o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) i mandataru Veća ministara BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar