U trendu

Hapšenja opozicionara u Albaniji

TIRANA – Albanska policija uhapsila je danas 16 predstavnika i simpatizera opozicione Demokratske partije u albanskom gradu PjerendÅŸas, pod optuÅŸbom za blokiranje saobraćaja i sprečavanje izborne kampanje vladajuće Socijalističke partije.

Četiri funkcioneri Demokratske partije, dva lokalna lidera i dva generalna sekretara, bivši poslanik Demokratske partije i tri simpatizera te stranke uhapšeni su zbog nelegalnog organizovanja skupa, prenosi portal a1on.

HapÅ¡enja su usledila nakon Å¡to su demonstranti blokirali put konvoju automobila Edija Rame u mestu PerendÅŸas i uzvikivali „Ramo odlazi“! Albanski premijer je trebao da se sastane sa partijskim simpatizerima u LibraÅŸdu i da saopÅ¡ti kandidata za gradonačelnika PerendÅŸasa.

HapÅ¡enja se događaju u uslovima duboke političke krize u Albaniji, poÅ¡to je predsednik drÅŸave Ilir Meta ukazom odloÅŸio lokalne izbore zakazane za 30. jun, a vladajuća Ramina Socijalistička partija u parlamentu pokrenula inicijativu za njegovo razreÅ¡enje.

Premijer Rama je u nekoliko navrata upozorio demonstrante da će biti uhapÅ¡eni svi oni koji budu pokuÅ¡ali da blokiraju političku kampanju njegove stranke i izbornog procesa na lokalnim izborima, koji je trebalo da se odrÅŸe 30. juna.

Lider albanske opozicije, predsednik Demokratske partije Ljljzim Baša, rekao je, povodom hapšenja nekoliko lokalnih lidera njegove stranke u Elbasanu, da će opozicija nastaviti borbu za Albaniju, kao i za ceo Evropu.

„Ova dela su politički motivisana odmazda protiv građana koji protestuju protiv reÅŸima Edija Rame. U međuvremenu, preko 50 pristalica i članova Demokratske partije drÅŸe se u pritvoru bez zakonske opravdanosti. Stotine građane je protestovalo protiv vlade i korumpiranih poslova. Ovo je dokaz o represivnom reÅŸimu koji je irelevantan za demokratsku evropsku zemlju“, naglasio je BaÅ¡a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.