U trendu

„Horde haosa“ preuzele odgovornost za napad u Atini

ATINA – Grčka grupa koja sebe naziva „Horde haosa“ danas je preuzela odgovornost za prošlonedeljni napad na policijsku stanicu u predgrađu Atine, poručivši da su time izrazili podršku ultralevičarskom ekstremisti Dimitrisu Kufodinasu osuđenom na 11 doživotnih robija.

Napad se odigrao 14. maja u ranim jutarnjim satima u istočnom atinskom predgrađu Kesarijani.

Desetorica napadača sa kapuljačama bacali su bombe kućne izrade na zgradu policije. Niko nije povređen u incidentu, podseća grčka agencija ANA.

U saopštenju na veb stranici te grupe koja se bori protiv establišmenta, navodi se da je napad izvršen kao podrška molbi za odusustvo iz zatvora ultralevičarskog ekstremiste Dimitrisa Kufodinasa, osuđenog za 11 ubistava.

Kufodinas je 17. maja prebačen na intenzivnu negu nakon 15-dnevnog štrajka glađu koji je izazvao nasilne proteste političkih simpatizera.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da Kufodinas, koji važi za „glavnog likvidatora“ nekadašnje terorističke grupe „17. novembar“, nije životno ugrožen, preneo je AP.

Kufodinas (61) se nalazi u bolnici u gradu Volosu u centralnoj Grčkoj i rekao je da će nastaviti štrajk glađu „do kraja“, osim ako mu vlasti ne dozvole novo privremeno odsustvo iz zatvora.

Od kraja 2017. godine on je dobio šest privremenih odsustava iz zatvora, ali su sudije prošle nedelje odlučile da on i dalje predstavlja pretnju za društvo.

Kufodinas je osuđen 2003. godine i služi 11 doživotnih zatvorskih kazni zbog učešća u ubistvima za koje je odgovornost preuzela grupa „17. novembar“, uključujući ubistva američkih i britanskih diplomata, piše Katimerini.

Grupa „17. novembar“ (poznata i kao 17N ili N17) bila je grčka levičarska oružana formacija, koja se nekoliko decenija borila protiv američkog uticaja u Grčkoj, grčke elite i za uklanjanje turskih snaga sa Kipra. Nijedan njen pripadnik decenijama nije bio uhvaćen do sloma organizacije 2002. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.