U trendu

HR i SAD dogovorili su donaciju borbenih vozila

ZAGREB – Nadležni u Hrvatskoj i SAD postigli su dogovor o uslovima donacije američke vojske od 84 borbena vozila Bradley M2A2 ODS, od kojih bi 62 vozila bila dovela u operativnu upotrebu i njima će biti opremljena oklopna mehanizovana jedinica HV u Našicama, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Preostala 22 vozila bila bi u rezeri i za delove.

Pozivajući se na svoja saznanja u resoru odbrne, Jutarnji piše da će nabavkom ovih vozila, koja su bez opreme vredna 20 miliona dolara, Hrvatska realizovati i svoju obavezu da do 2026. ispuni NATO cilj sposobnosti, odnosno opremi srednju pešačku brigadu borbenim oklopnim vozilima – gusenicarima.

Hrvatska je, prema psanju Jutarnjeg, od SAD tražila donaciju 120 vozila, ali je zahtev smanjen na 84 vozila, od kojih su 61 operativna.

Obaveza Hrvatske je platiti remont i opremanje vozila, obuku i rezervne delove, uz višegodišnje finansiranje SAD.

Podseća se da je Kongres SAD u decembru prošle godine odobrio 25 miliona dolara pomoći za program Bradley Hrvatska i tim novcem bi američka strana sufinancirala „prvu ratu“.

Fiansijska obaveza MORH je da plati PDV na tu donaciju.

Pozivajući se na dostupne informacije zarebački dnevnik piše da je reč o vozilima proizvedenim 90-ih godina prošlog veka.

Projekt Bradley pokrenut je 2017.

Inače, u ovom trenutku Oklopna mehanizovana jedinica u Našicama i Varaždinu opremljene su već zastarelim vozilima BVP M-80, proizvedenim 80-ih godina prošlog veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar